ERDON Helyi hírek

2013.02.07. 17:11

Áttörés körvonalazódik beltelekadó-ügyben

Nagyvárad- Úgy tűnik, áttörés körvonalazódik a közelmúltban nagy felháborodást kiváltó, méltánytalanul megemelt beltelekadók ügyében azt követően, hogy ülésezett az ezzel foglalkozó munkacsoport.

Nagyvárad- Úgy tűnik, áttörés körvonalazódik a közelmúltban nagy felháborodást kiváltó, méltánytalanul megemelt beltelekadók ügyében azt követően, hogy ülésezett az ezzel foglalkozó munkacsoport.

 

Csütörtöki közös sajtótájékoztatójukon Pásztor Sándor RMDSZ-es frakcióvezető és Huszár István frakcióvezető-helyettes arról számoltak be, hogy noha a múlt heti tanácsülésen az USL-s többség elutasította azon kérésüket, hogy egy külön munkacsoport foglalkozzon a méltánytalanul megemelt beltelekadók ügyében, hétfőn egy olyan e-mailt kaptak, hogy végül mégis felállítják ezt a testületet, és mint az urbanisztikai bizottság elnöke, illetve költségvetési bizottsági tagként őket is meghívták erre a megbeszélésre.

A szerda délután a városháza kistermében a sajtó kizárásával, több mint három órán keresztül zajlott vitán az RMDSZ-es önkormányzati képviselők hét pontban fogalmazták meg, hogy szerintük milyen módosításokat kellene eszközölni az ominózus 2013/10-es számú helyi tanácsi határozatban, s úgy tűnik, hogy egy javaslat kivételével a többségi tanácsosok is megértették, hogy milyen katasztrofális hatása van annak, amit decemberben ráerőltettek a nagyváradi emberekre. „Olyan fázisba jutott az ügy, hogy innen már nehezen tud visszatáncolni a kétharmados többség, így remélhetőleg pár nap múlva a Helyi Tanács asztalára kerülhet egy módosított, kompromisszumos előterjesztés”-vélekedett Pásztor Sándor.

Elismerték például, hogy a határozat nem kellene vonatkozzon azokra, akik APIA-igazolással rendelkeznek arról, hogy területalapú mezőgazdasági támogatásban részesülnek, kistermelői igazolványuk van, tulajdonosok ugyan, de a telkük geometriája, illetve geomorfológiája nem teszi lehetővé az építkezést, illetve nem haszonélvezői közmű szolgáltatásoknak. Megállapodás mutatkozik abban is, hogy az urbanisztikai bizottság határozza meg a PUZ alapján pontosan, hogy mennyi legyen az adó, az idén kivételesen a magán személyeknek járó 10 százalékos kedvezmény határidejét tolják ki szeptember 30-ig, valamint a polgármesteri hivatal hozzon létre egy vegyes bizottságot, amelyik a helyszíneken kivizsgálja a határeseteket. Az egyedüli nagyobb vita tárgyát azt képezte, hogy a városvezetés azt javasolja: mindazok a területeket, melyeken nincsen építkezés, mégiscsak adózzák meg, de csak 500 négyzetméterig. „Ezen a ponton nincs egyetértés köztünk, hiszen megítélésünkben nem adózhatunk meg úgy valamit, mint beépített udvar, ha nem az, mert egy rakás per lesz ennek a vége”- hangsúlyozta Pásztor Sándor.

A vitatott határozat

A Helyi Tanács 2013/10-es számú határozata megállapítja, hogy a magán személyek tulajdonában levő azon telkek, melyek területe 850 négyzetméternél kisebb, a beépített terület adósávjába tartoznak az adott adózóna körzeten belül. Ugyanakkor azon, magánszemélyek tulajdonában levő telkek esetében, melyeknek alapterülete nagyobb mint 850 négyzetméter, az adózás a beépített területek adósávja szerint történjék, annak a fiskális övezetnek megfelelően, amelyikben az ingatlan területéből legalább 850 négyzetméter található, kivéve az épület által elfoglalt területet.

Az adófizetők felháborodását jelzi egyébként, hogy február 6-ig közel 200 ezzel kapcsolatos panaszbeadványt nyújtottak be, melyeket már feldolgozott az önkormányzat, szerdán pedig újabb mintegy 50 fellebbezést regisztráltak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!