ERDON Helyi hírek

2013.02.27. 12:11

A táj mint térkép

Bodoni Zsolt is egyike az Élesdi Művésztelep azon képzőművészeinek, akiknek munkáiból április 7-ig látható csoportos kiállítást rendezett a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ. A művész készséggel válaszolt a kiállítás kapcsán neki feltett kérdéseinkre.

Bodoni Zsolt is egyike az Élesdi Művésztelep azon képzőművészeinek, akiknek munkáiból április 7-ig látható csoportos kiállítást rendezett a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ. A művész készséggel válaszolt a kiállítás kapcsán neki feltett kérdéseinkre.

 

Mi késztette önt, és művésztársait arra, hogy létrehozzák az élesdi a művésztelepet?

1997-ben, másodéves hallgatókként a Magyar Képzőművészeti Egyetemen fogant meg a művésztelep ötlete, mivel a nyári szünetet túl hosszúnak és terméketlennek találtuk. Ráadásul a közösen eltöltött idő és alkotás merőben eltér a megszokott otthoni műtermi munkától. Inspiráló. Számomra azért jó Élesden dolgozni, mert ott otthon vagyok. Élesd egy csendes kisváros, ami ideális az alkotómunkához. A csapat szakmai sokszínűsége pedig hasznosnak bizonyul, hiszen változatoknak tekinthető a művészet változatos megközelítési formaira.

Miért fontos önnek a táj megjelenítése képein?

A taj mint helyszín, mint térkép érdekel, a történés helyét, akár idejét meghatározandó.

A MODEM-ben kiállított képek mikor készültek, és mi volt az inspirációs forrásuk?

Az elmúlt öt év munkaiból válogatott a kiállítás kurátora, ez idő alatt sok minden foglalkoztatott a történelem területén, különösen a történelem interpretálása a realitás és fikció határán.

Van-e átjárás a magyar és a nemzetközi művészeti világ képviselői, illetve trendjei között?

Vannak kísérletek a művészet nemzetközi körforgásba való bekapcsolására, de ez egy nehéz és hosszú folyamat. Véleményem szerint a lokális jelleg teszi a művészetet egyedivé.

Milyennek látja a kortárs képzőművészet és a nagyközönség közötti viszonyt?

Ez egy élő kapcsolat, folyamatosan változik, alakul, formálódik, mind az alkotó mind a befogadó részéről. Feltételezem, hogy ez mindig is ilyen volt.

Ön szerint melyek lesznek a kortárs képzőművészet fő fejlődési irányai az elkövetkező években?

Azt feltételezem, hogy ezt lehetetlen előre látni, annyira gyorsan változó, szerteagázó a képzőművészet, viszont ami nagyon valószínű, hogy mindent meghatározó izmusok már nem lesznek.

Jelenleg min dolgozik?

Egy már tavaly elkezdett projekten dolgozok. A nevelés problematikája foglalkoztat, ez lehet, hogy egyszerűen hangzik, de mégis egy nagyon szerteagázó kérdés ez. Elsősorban a gyerekjátékok, a sport és a háborús kiképzés közötti párhuzamokat járom körül.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!