ERDON Helyi hírek

2013.02.10. 16:25

A szív, a kéz és a fej

Waldorf pedagógiai napot tartottak szombat délelőtt a Nagyváradi Gyermekvárosban, a NAD alapítvány szervezésében. Mariana Elena Voiculescu bukaresti pedagógus vezette a foglalkozást.

Waldorf pedagógiai napot tartottak szombat délelőtt a Nagyváradi Gyermekvárosban, a NAD alapítvány szervezésében. Mariana Elena Voiculescu bukaresti pedagógus vezette a foglalkozást.

 

A húsz éves tapasztalattal rendelkező Waldorf-pedagógus immár három éve jön rendszeresen Váradra – ezúttal mind magyar és román pedagógusok, mind szülők és gyerekek részt vettek a közös foglalkozáson.

Erők összetűzése

A rendezvény mozgásgyakorlatokkal kezdődött. Amint a bukaresti szakértő elmondta, a tél a föld alatti növekedés, a növekvő erők összetűzésének időszaka – s ezt a gyerekek érzik meg leginkább, nyugtalanok, nem találják a helyüket, de a felnőttekre is kihat. Ezért ilyenkor fontosak azok a tevékenységek, melyek során egy kicsit elfeledkezhetünk az értelemről, és tisztázhatjuk, hogy hol a helyünk: a megkövesedett, kikristályosodott, vagy a növekvő erők oldalán állunk. Az ilyenkor megtartott álarcosbálok, táncmulatságok éppen erre nyújtanak lehetőséget.

A rendezvény közös tánccal folytatódott, később kézműves foglalkozás zajlott, majd interaktív előadás következett, melynek során a szakértő a szülők és a pedagógusok kérdéseire válaszolt.

Szülők iskolája

Mint megtudtuk, Nagyváradon két óvodai Waldorf csoport működik - egy magyar és egy román tagozat - és mind a szülők, mind a pedagógusok azt szeretnék elérni, hogy iskolai Waldorf osztályok is legyenek. Egy osztály megalakulásához viszont a tapasztalat szerint legalább négy óvodai csoport szükséges. A szülők ugyanis kíváncsiságból nem fogják a gyerekeiket Waldorf-osztályba íratni, csak akkor, ha már tapasztalták a módszer előnyeit.

Mint megtudtuk, hamarosan megszervezik Váradon a „szülők iskoláját”, melynek során a módszerrel kapcsolatos alapvető tudnivalókat sajátíthatják majd el az érdeklődők.

Egységesen

A Waldorf módszert Rudolf Steiner teremtette meg, az emberközpontú nevelés művészetét kívánta ezáltal megvalósítani. Lényege, hogy a gyermekek egészséges fejlődését támogassa, az életkori sajátosságok és az adott korhoz tartozó fejlődési törvényszerűségek figyelembevételével. A testi, lelki és szellemi adottságok fejlesztésére egyformán hangsúlyt fektet az egységes művészeti, gyakorlati és intellektuális képzés útján, azaz „a szív, a kéz és a fej” egyidejű nevelésével.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!