ERDON Helyi hírek

2013.02.28. 16:04

A polgári védelem napja volt

Előadással kezdődött és bemutatókkal folytatódott az ISU Crișana által szervezett nyílt nap, melyet csütörtökön, a polgári védelem ünnepe alkalmából tartottak az intézmény székhelyén.

Előadással kezdődött és bemutatókkal folytatódott az ISU Crișana által szervezett nyílt nap, melyet csütörtökön, a polgári védelem ünnepe alkalmából tartottak az intézmény székhelyén.

 

2004-ben egyetlen intézménnyé alakult a tűzoltóság és a polgári védelem, ezért a Sürgősségi Ügyek Crișana Felügyelőségnek évente két napja van – tegnap a polgári védelem napját ünnepelték az intézményben. A délelőtt folyamán Popovici Cristian és Curtui Mircea őrmesterek tartottak előadást a diákoknak – eljöttek többek között a nagyváradi Szent László líceum X.C, a Iosif Vulcan iskola VII.I B, valamint az Emanuil Gojdu középiskola V.B osztályos tanulói.

Jótanácsok

Az őrmesterek a különféle veszélyek esetén szükséges teendőkről is szóltak – a diákok például megtudhatták, hogy ha kigyullad a serpenyőben az olaj, semmiképpen ne öntsenek rá vizet és ne is emeljék le az aragázról – hanem borítsanak rá fedőt, vagy kicsvart, vizes törülközőt, így a tűz nem jut oxigénhez és kialszik.

Megtudhatták még a résztvevők, hogy a tsunami egyik előjele az, hogy a tenger visszahúzódik, illetve elhangzott az a jó tanács is, hogy semmiképp se forduljanak vissza, ha a hatóságok elrendelik a lakosok kitelepítését árvíz miatt, árvíz után pedig óvakodjanak inni a kutak vizéből.

Az erdőtüzekről és a nyílt téri tüzekről, illetve ezek megfékezéséről is szóltak az őrmesterek, és kihangsúlyozták: egy eloltatlan cigaretta nagyon könnyen okozhat tűzvészt. A pamutot nyolc perc alatt gyújtja meg a parázsló cigaretta, de például a széna sokkal gyorsabban válhat a tűz martalékává.

Később a diákok a felügyelőség udvarán újraélesztési technikákat tanultak Todea Marius tűzoltó vezetésével, majd különféle gyakorlatokat néztek meg – például azt, hogy hogyan mentenek a tűzoltók a magasból, egy speciális létra segítségével.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!