ERDON Helyi hírek

2013.01.28. 13:41

Kiadvány a munkaerő kizsákmányolásról

Immár a második, tájékoztató jellegű kiadvány jelenik meg annak a 2011 óta zajló projektnek a keretében, melynek részleteiről a hétfői könyvbemutató kapcsán számoltak be a szervezők.

Immár a második, tájékoztató jellegű kiadvány jelenik meg annak a 2011 óta zajló projektnek a keretében, melynek részleteiről a hétfői könyvbemutató kapcsán számoltak be a szervezők.

 

Az unió által támogatott projektet a Lámpás Alapítvány a Romániai Egyházak Ökumenikus Egyesületével (AIDRom), valamint két németországi szervezettel közösen bonyolítja le. A projekt célja, hogy megfelelő információkkal lássa el az érintetteket – személyeket és intézményeket – mind az emberkereskedelem és a munkaerő kizsákmányolás elkerülése érdekében, mind a hatékony segítségnyújtás szempontjából.

Projekt

A projekt 2011 júniusában kezdődött el és idén júniusban ér véget. Amint Vura Ottilia tanácsadó, a Lámpás Alapítvány koordinátora kérdésünkre elmondta, az eltelt időszak során helyzetfelmérés zajlott, különféle tréningeket és találkozókat szerveztek többek között pszichológusoknak és nevelési tanácsadóknak, s nem utolsó sorban egy középiskolai kampányt is lebonyolítottak, melynek során igyekezték felhívni a tanulók figyelmét munkaerő kizsákmányolás jelenségére. Szintén a projekt keretében egy munkavállalóknak szóló kézikönyvet jelentettek meg, mely hasznos tanácsokkal szolgál a fekete munka, a külföldön történő kizsákmányolás elkerülése végett, illetve arra az esetre, ha az illető már megkötötte a számára előnytelen szerződést és nem tudja, hová forduljon segítségért.

Kiadvány

A hétfői könyvbemutató konferencián legújabb kiadványukat mutatták be: egy újabb, három nyelven napvilágot látott kézikönyvről van szó, mellyel első sorban a tanácsadó központokat kívánják segíteni abban, hogy eredményesen léphessenek közbe ilyen esetekben. Mint megtudtuk, egyelőre negyven példány látott napvilágot, de az elkövetkezendőkben többet is szeretnének kinyomtatni ezekből. A kiadvány megjelentetésében a Királyhágómelléki Református Egyázkerület Diakóniai Alapítványa is közreműködött az Emberkereskedelem Elleni Országos Ügynökség nagyváradi regionális központjával, valamint a Bihar megyei Nőszövetséggel.

A Városháza kistermében megtarott konferencián Elena Timofticiuc projektmenedzser köszöntötte a jelenlévőket és ismertette a pályázattal kapcsolatos tudnivalókat, majd átadta a szót Csűry István református püspöknek, aki az AIDRom alapító tagja is.

Nehéz segíteni

A püspök románul és magyarul szólt az egybegyültekhez. A 71. zsoltár 20. versét véve alapul, elmondta: a sok szomorúság és baj, amelyről a zsoltár szerzője szól, mintha a mostani időket jellemzené. A társadalom bűnhordozó, s a változás csak Istennel lehetséges, fontos az igét segítségül hívni. A püspök az együttműködés szerepét hangsúlyozta ki, mint mondta, a jó úton haladnak, s igyekeznek megfelelő segítséget nyújtani a társadalmi beilleszkedésben, a kizsákmányolás megelőzésében. Amint a konferencia címe is jelzi – az informált személy védett személy is, tette hozzá.

Miorița Săteanu, a Bihar megyei Nőszövetség elnöke azt is megemlítette: nagyon nehéz megfelelő tanácsokkal ellátni azokat az embereket, akik úgy érzik, hogy nincs más alternatívájuk. Ungur Gheorghe, az Emberkereskedelem Elleni Ügynökség regionális központjának képviselője elmondta: azáltal, hogy több tízezer fiatal bukott az érettségin, nagyon megnőtt a potenciális veszélyeztetettek száma. Egyútal ő is felhívta a figyelmet arra: az alternatíva hiánya lényegesen nehezebbé teszi a segítségnyújtást, hiszen azok az emberek, akik már megjárták, ismét hasonló szituációkba keveredhetnek, ha nincs más választásuk.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!