ERDON Helyi hírek

2013.01.08. 15:56

Három új ember a tanácsban

A nagyváradi helyi tanács keddi ülésén három új tanácsos tette le az esküt. A három politikus az országgyűlési választásokon parlamenti mandátumot nyert váradi tanácsosokat váltja.

A nagyváradi helyi tanács keddi ülésén három új tanácsos tette le az esküt. A három politikus az országgyűlési választásokon parlamenti mandátumot nyert váradi tanácsosokat váltja.

 

A nagyváradi helyi tanács keddi ülésének első napirendi pontjaként a testület megszavazta azt, hogy három új személyt emeljen tagjai közé. Az USL-s Ioan Tau és Adrian Felea, valamint Ritli László Csongor az RMDSZ részéről letették az esküt a plénum előtt. A három politikus Biró Rozáliát, Florica Cherechest és Ioan Cupsát váltja a nagyváradi helyi tanácsban, hiszen mint ismeretes, utóbbiak a tavaly decemberi országgyűlési választásokon parlamenti mandátumot szereztek.

Meghosszabbítva

A tanács ülésén szavazott arról, hogy meghosszabbítja a visszafizetési határidőt két európai uniós finanszírozási pályázat esetében. A Bihar Megyei Kórházról és a Viva Anima egészségügyi központ nyert uniós finanszírozást, és a két intézmény a projekthez szükséges előfinanszírozás összegét a váradi önkormányzattól kapta meg. A város ezt a kölcsönt 2012 végéig vissza kellett volna kapja, viszont mindeddig még egyik intézmény sem kapta meg az elnyert pályázati összegeket a lassú elszámoltatási és kifizetési eljárás miatt, így a maguk során ezek sem tudják kiegyenlíteni tartozásukat a város felé. A helyi tanács ezért szavazta meg azt, hogy a két intézmény esetében a visszafizetési határidőt 2013. december 31-ig kitolja.

Bejelentések

A helyi tanács ülése után Ilie Bolojan bejelentette, hogy a végéhez közelednek a tárgyalások a Nagyváradi Hőerőmű alkalmazottainak kollektív munkaszerződése kapcsán. Kifejtette, hogy két olyan juttatást iktatnak ki a szerződésből – a dolgozók villamos energia fogyasztásának támogatását, és a vakációs juttatást –, melyek gazdasági szempontból ma már semmiképp sem fenntarthatók. Ezzel a döntéssel a fizetési alapnak mintegy tizenöt százalékát megspórolja a vállalat. A polgármester bejelentette azt is, hogy a Nagyváradi Vízművek 8,5 millió eurós kölcsönt akar felvenni az Európai Fejlesztési Banktól az Aparegio vízhálózat felújítási és fejlesztési projekt további finanszírozásához, de a bank csak akkor adja meg a hitelt, ha a vállalat javít gazdasági mutatóin. A Vízművek vagy a bevételek növelésével, vagy a költségek csökkentésével tud javítani ezeken a mutatókon. Előbbi azt feltételezné, hogy a vízművek emelné a díjszabásokat, utóbbi pedig megszorításokat vonna maga után. Bolojan kijelentette, hogy a város nem ért egyet a díjszabások emelésével, így a Vízműnek nem marad más választása, mint spórolni, méghozzá annyit, hogy ezzel teljesítse a bank által elvárt gazdasági mutatókat. „A vállalat vezetése az elkövetkező napokban meg kell oldja ezt a kérdést” - mondta újságíróknak a tanácsülés után Ilie Bolojan.

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!