ERDON Helyi hírek

2013.01.31. 12:32

Fizikai és pénzügyi agresszió

Ne fizessék ki egyelőre a váradi polgárok a méltánytalanul magasra emelt területadót – javasolja az EMNP. A párt területi igazgatója ellene irányuló agresszióról is szólt.

Ne fizessék ki egyelőre a váradi polgárok a méltánytalanul magasra emelt területadót – javasolja az EMNP. A párt területi igazgatója ellene irányuló agresszióról is szólt.

 

Fogalmazzanak meg tiltakozó beadványt, amelyet juttassanak el a váradi polgármesteri hivatalhoz, ugyanakkor semmiképp se fizessék be egyelőre a vonatkozó adót – ezt javasolja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete minden érintettnek. Mint ismeretes, Nagyváradon drasztikusan emelkedtek a területek után fizetendő összegek. Erről szólt az EMNP csütörtöki tájékoztatóján Kristófi Kristóf helyi elnök és Csomortányi István területi szervezési igazgató. Elmondták: egyre többen keresik meg őket azzal, hogy a területek után fizetendő adó aberráns mértékben, sokszor tízszeres értéket is meghaladóan nőtt. A párt emiatt tegnap petícióban fordult a városvezetéshez, az összegek újraszámítását kérve, ugyanakkor a prefektúrát is megkereste, kérve, hogy az vizsgálja meg a vonatkozó döntés jogszerűségét. Úgy tudjuk egyébként, a városvezetéshez hasonló színezetű, azaz USL-s Prefektúra már előzőleg jogszerűnek nyilvánította a helyi tanácsi határozatot. Az EMNP szerint viszont a döntés önkényes, igazságtalan és több törvénnyel is ellentétes. Szorgalmazzák, hogy az ügy tisztázásáig az önkormányzat állítsa le a fizetési felszólítások kiküldését.

Segítségnyújtás

Az EMNP szerint a polgármesteri hivatal teleknyilvántartása elavult, ezt aktualizálni kellene. Tűrhetetlen, hogy például mezőgazdasági területeket is beépíthető teleknek minősítettek át, és így adóztatnak. Esetről esetre kellene ellenőrizni és döntést hozni ehelyett. Azzal a párt is egyetért, hogy az ingatlanspekulánsokat jobban meg kell adóztatni, de nem sokezer ártatlan polgár kárára.

Mindemiatt tehát azt javasolják, hogy egyelőre senki ne fizessen, és minden érintett forduljon beadvánnyal az önkormányzathoz, a fizetési felszólítás kézhez vételétől számított 30 napon belül. Aki a beadványt nem tudja elkészíteni, annak segítenek – hívják a 0259/220–126, vagy a 0744–882–978 számot.

Összetűzés

Más ügyre térve a tájékoztatón Csomortányi István arról számolt be, hogy miután szerdán Vedresábrányban vett részt a helyi tanács ülésén, bántalmazta és megfenyegette őt Barcui Barna helyi polgármester. Csomortányi a következőket mondta: „Két tanácsosunk van Vedresábrányban, ezért vettem részt az ottani tanácsülésen. Tanácsosaink munkáját akadályozzák, nem kapták meg most sem törvényes határidőre az ülés dokumentációját, s amikor végül is, abban nem szerepelt mindegyik napirendi pont. Az ülés után erről folytattam békés beszélgetést az önkormányzat titkárával a folyosón, aki megígérte, hogy ezentúl e-mailben küldenek ki mindent. Megjelent Barcui Barna polgármester is, akivel kezdetben szintén békésen beszélgettünk. Amikor azonban csak ketten maradtunk a folyosón, a falhoz lökött, ököllel mellbe vágott, átkozódott, s azt kiabálta, be ne tegyük oda még egyszer a lábunkat, mert még nagyobb baj lesz. Azt is mondta, hogy ketten vagyunk most, így nem lesznek tanúim az összetűzésre. Mégis lettek, mert amikor már kifelé tartottam az udvarra, utánamrúgott, és átkozódott tovább – ezt viszont látta és hallotta már három ember, köztük egy RMDSZ-es. Egyébként úgy üt, mint egy lány, sérülést nem okozott, viszont a gesztus és a stílus maga, amit nem tolerálhatunk. Ugyanő volt, aki tavasszal azt mondta, »úgy utállak benneteket, mint a sz*rt«, s ugyancsak Barcui Barna volt, aki a tavaszi választásokkor többször megütötte a vedresábrányi választási bizottsági tagunkat, Budár Ferencet. Decemberben pedig ugyanő próbálta akadályozni a rendezvényeinket, azt állítva, hogy nem tud termet adni, holott sok üres terem volt”. Csomortányi bemutatta azt a feljelentést, amit Budár Ferenc tett a nyáron Barcui ellen, fizikai agresszió miatt. Kérdésünkre elmondta: Budár ügyében megvoltak a tanúkihallgatások, az ügy a rendőrségtől az ügyészségre került – de attól tartanak, hogy megpróbálják eltussolni. Csomortányi közölte: az őt ért agresszió miatt az ügyészségen tesz feljelentést.

Megkerestük Barcui Barna polgármestert is. Ő kérdéseinkre azt állítja, egyáltalán nem ütött vagy rúgott. „Azt viszont biztos mondtam neki, hogy süljön ki a szemük, mert hazudnak, mocskolódnak” – tette hozzá. Kérdésünkre, hogy okoztak-e botrányt a tanácsülésen határozott nemmel válaszolt, megjegyezve, hogy minden békésen zajlott. Közölte, hogy azt ellenben nem tagadja, hogy többször felszólította az EMNP-seket mindentől való távolmaradásra. Így fogalmazott lapunknak: „Igen, mondtam neki, hogy eltöröm a lábukat, ha azt még egyszer beteszik ide. De ezt nem a polgármesteri hivatalra értettem, oda az jön, aki akar, hanem az egész községre. Nekem ide ne jöjjenek mocskolódni, többször mondtam már.” Nem tagadta a fentebb jelzett előző incidenseket sem, de azt mondja, hamis tanúkkal próbálnak ügyeket rábizonyítani, és „ezek megjátszott dolgok”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!