ERDON Helyi hírek

2013.01.09. 14:08

Elkezdődtek a szezonvégi árleszállítások

Igaz ugyan, hogy még a szezonvégi árleszállítások hivatalos időszakát még nem hirdették meg, a legtöbb váradi üzletben és bevásárlóközpontban már kisebb nagyobb kedvezményekkel várják a vevőket.

Igaz ugyan, hogy még a szezonvégi árleszállítások hivatalos időszakát még nem hirdették meg, a legtöbb váradi üzletben és bevásárlóközpontban már kisebb nagyobb kedvezményekkel várják a vevőket.

A 20 és 70 százalék közötti árleszállításokkal főleg a ruhákat és cipőket forgalmazó üzletekben találkozunk. Hogy a szezonvégi árleszállításoknak milyen törvényes keretei vannak, arról Petri Csillát, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal sajtóosztályának munkatársát kérdeztük. Elmondta, hogy a téli szezonvégi kiárusítások időszaka január 15. és április 15. között van, és ezen belül legtöbb 45 napig tarthat. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség január 18-a után indul ellenőrző körútjára. A törvényt be nem tartókat 400-tól 2000 lejig terjedő bírságra is büntethetik. A szezon végi árleszállításokra vonatkozó előírások a 99/2000 számú kormányhatározatban vannak összefoglalva. Az üzlet tulajdonosának a közösségi rendőrségnél kell bejelentenie szándékát. Eddig 20 cég jelezte, hogy tartana szezonvégi árleszállításokat.

Kedvezmények

Kedvezményeket viszont az eladók bármikor hirdethetnek különböző termékekre az év bármely napján. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság előírása szerint a következő termékeket lehet a szezonvégi árleszállítás során kedvezményesen árulni: ruházati cikkeket, szőrmét és bőrárukat, konfekciókat, kötöttárukat, fehérneműt, szöveteket, lábbelit, szezonális sportszereket vagy más szezonális terméket. A kedvezményeket és az árleszállítások mértékét jól látható helyen és félreérthetetlenül kell kifüggeszteni. Bármilyen, a vásárlók félrevezetésre irányuló cselekedet büntethető.

Árak

A Fő utcán található cipős és ruhás boltok már a hét elejétől 20 és 70 százalék közötti akciókat hirdetnek. A kisebb boltok 20-25 százalékos kedvezményeket kínálnak, sőt még a használt ruha üzletek közül is sokan akciókat ajánlanak. Egyes helyeken hirdetett promóciók szerint a 110 lejes női csizmák 70 lejbe, de van ahol 39 és 49 lejbe kerülnek, rövid szárú női csizmákat 75-85 lej helyett 45-60 lejért is vehetünk, férfi cipőket is találhatunk akár 100 lejért is, valamint gyermek lábbeliket 29-45 lejért. Egyik helyen női pulóvert 39 lej helyett 29 lejért árultak, ruhákat 75 lej helyett 35 lejért, női kabátokat 100 lej helyett 79 lejért, férfi kabátokat pedig 150 lej helyett 89 lejért, blúzokat 35 lej helyett 29 lejért vásárolhatunk. A bevásárlóközpontok üzleteiben is találunk kisebb-nagyobb kedvezményeket. A márkás boltokban is találunk jelentős mértékű árleszállításokat, viszont egy-egy ilyen termék kedvezményes ára így is meghaladja a 100-150 lejt. Mindegyik esetben elmondható viszont, hogy a legjobb árú termékeket hamar elkapkodják, úgyhogy azok, akik a szezonvégi árleszállításokat várták, legyenek résen, mert már elkezdődtek az akciók.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!