ERDON Helyi hírek

2013.01.20. 18:53

Elhunyt Szokolay Zsuzsa színésznő

Március 7-én lett volna 90 éves. Annak a színészgenerációnak volt a tagja, akik még az 1940-es években kezdték a pályát, s az ’50-es, ’60-as években teljesedtek ki, mint igazi színészak.

Március 7-én lett volna 90 éves. Annak a színészgenerációnak volt a tagja, akik még az 1940-es években kezdték a pályát, s az ’50-es, ’60-as években teljesedtek ki, mint igazi színészak.

Szokolay Zsuzsa 1948-ban került színházunkhoz, gyönyörű hanggal megáldott, üdeszép fiatalként, amint arról a korabeli fényképek is tanúskodnak. 26 évig szolgálta a nagyváradi közönséget, egészen nyugdíjazásáig, 1974-ig. Előbb énekes szerepekben lépett fel. Többször vendégszerepelt a kolozsvári Magyar Operában, itthon szólóénekesként járta a falvakat a Dankó Pista zenekarral, ahol zajos sikereket aratott. A színházban minden operettben, daljátékban, kabarékban fellépett. Felejthetetlen alakítást nyújtott a János Vitézben (Francia királylány), a Szabad szélben (Stella), a Rose Mariéban (címszereplő), a Gül babában (Leila), a Cigány szerelemben, a Cigánybáróban, a Három a kislányban, a Cirkuszhercegnőben, a Mágnás Miskában, a Leányvásárban, a Luxemburg grófjában és másokban. Üde hangjával és megjelenésével hamar meghódította a közönséget. Népszerű volt. Nagy erénye, hogy a prózai szerepekben is maradandót alkotott, különösen pályája második szakaszában. Emlékezetes marad, mint Ágnes (A nők iskolája), Fanchette (Figaro házassága), Marianna (A fösvény), Korobkina (A revizor), Marianna (A makrancos hölgy), Mákony Zelma (Ingyenélők), Erzsi (A cigány), Monna Mea (A néma levente), Dolly ( Orpheusz alászáll), Mimie (Amerikai Elektra), Anna (Mi, férfiak), Rózsa (Dupla kanyar). Nyugdíjazása előtt még két olyan zseniális alakítással örvendeztetett meg bennünket, mint Viola néni a Spanyolul tudni kell című vígjátékban, és Zsani néni a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című Móricz-műben.

Boldog vagyok, hogy ismerhettem, nem csak, mint színésznőt, hanem, mint a színházat rajongásig szerető, örökké víg kedélyű embert is. Hozzám, mint pályakezdőhöz, mindig szeretettel viszonyult. Alakításai mellett ezt az emléket őrzöm róla. S ezt szeretném továbbadni kollégáimnak, a színházkedvelőknek, s természetesen a gyászoló hozzátartozóknak.

A Szigligeti Társulat méltán gyászolja egykori művészét, akinek kedves emlékét szívünkben megőrizzük. Nyugodjon békében!

A Szigligeti Társulat nevében: Hajdu Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!