ERDON Helyi hírek

2013.01.30. 13:39

Egyre veszélyesebbek a városok

Sem elég pénze, sem elég gépkocsija nincs a Bihar megyei rendőrségnek. Többek között erről is beszámolt a váradi és a megyei vezetők előtt megejtett évértékelőjében a rendőrfőnök.

Sem elég pénze, sem elég gépkocsija nincs a Bihar megyei rendőrségnek. Többek között erről is beszámolt a váradi és a megyei vezetők előtt megejtett évértékelőjében a rendőrfőnök.

 

Egyre növekszik a javak és személyek elleni bűncselekmények száma Bihar megyében is. Többek között ez derült ki Liviu Popa megyei rendőrfőkapitány összegzéséből, aki szerdán tartotta a 2012-es évük statisztikájának bemutatóját a rendőrség megyei székhelyén. Többek között Ilie Bolojan nagyváradi polgármester és Claudiu Pop prefektus hallgatta végig beszámolóját – valamint a termet zsúfolásig megtöltő rendőrtisztek. Az adatokból kiderül: nem a súlyos, sokszor életellenes bűncselekmények száma emelkedik mostanában, hanem a személyek és cégek ellen lopási, rablási szándékkal elkövetett cselekményeké. A megyében az összes bűncselekmény 88 százaléka ilyen jellegű volt 2012-ben. A rendőrfőkapitány szerint főleg a városok válnak veszélyesebbé. A jelenség két fő okaként azt jelölte meg, hogy „romlik a társadalmi klíma és a gazdasági helyzet is”.

Spórolósan

A megyei rendőrség vezetője évértékelőjében tételesen kijelentette: „elégtelen a Bihar megyei rendőrség költségvetése”. Tavaly is a személyzeti költségekre ment el a legtöbb pénz, míg befektetésekre egészen pontosan 0 lej jutott. Emellett kevés a rendőrök mozgásához szükséges autó is: a megyében jelenleg 259 van, de minimum 553 kellene. Emlékeztetőül: a rendőrségi vezető tavaly is pont ezekre panaszkodott leginkább…

Hozzátette még tegnap: ahol csak tudnak, spórolnak. Például az autókarbantartáshoz szükséges összegnek csak a 30 százaléka állt rendelkezésre tavaly, úgyhogy ott és úgy javíttattak, ahol és ahogy tudtak. Továbbá 117 kirendeltségnek kellene nethozzáféréssel rendelkeznie, de ilyen még csak 103-nál van. Összesen 880 rendőri egység kellene a megyében, de jelenleg 613 van. A megyei rendőrségnél összesen 1320-an dolgoznak. Tavaly 18 rendőrt (köztük 3 tisztet) büntettek törvénytelenségek miatt.

A megyei rendőrség 2012-ben 14.025 büntetőjogi ügyet regisztrált, ebből 13.392-t oldott meg év végéig. Az esetek 54 százalékában a büntetőeljárás meg nem indítása mellett döntöttek, ez jelentette az ügy megoldását.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!