ERDON Helyi hírek

2013.01.23. 16:36

Bírálta az adóváltozásokat

Nagyvárad- Szerdán sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália RMDSZ-es szenátorasszony, melynek egyik témája az adótörvénykönyvnek a módosítása volt. Hangsúlyozta, hogy több változással nem ért egyet.

Nagyvárad- Szerdán sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália RMDSZ-es szenátorasszony, melynek egyik témája az adótörvénykönyvnek a módosítása volt. Hangsúlyozta, hogy több változással nem ért egyet.

 

Sajtótájékoztatóján Biró Rozália szenátor már azt aggályosnak nevezte, hogy a 2003/571. számú adótörvény módosító sürgősségi rendeletnek a tervezete január 21-én került fel a szakminisztérium honlapjára, és másnap délután már meg is szavazták a változásokat, holott javaslatokat tíz napig lehetett volna tenni. Ráadásul a törvény értelmében az ilyen módosítások a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követő 6 hónap után kell életbe lépjenek, hogy a vállalkozóknak legyen idejük a felkészülésre, de ezek a változások már február 1-től hatályosak.

A szenátor szerint általában véve pozitív változásokra lehet számítani, de azért néhány negatívum is várható, melyeket felsorolt. Nem ért például egyet azzal, hogy az említett dátumtól az állami költségvetésbe befolyó évi 16 százalékos agrárjövedelmekből nem fognak semmit se visszautalni a helyhatóságoknak, mert ezzel sérül a sokat hangoztatott decentralizáció elve. Ugyancsak újdonság, hogy míg eddig úgy határozták meg a mikrovállalkozásokat, hogy olyan gazdasági entitások, melyeknek maximum kilenc alkalmazottjuk lehet, az üzleti forgalmuk pedig nem haladhatja meg a 100 ezer eurót, az első kritériumot kivették, a plafont pedig levitték 65 ezer euróra.

Adóemelés

Egy másik megszorítás, hogy míg eddig a mikrovállalkozások választhattak a 3 százalékos nyereségadó és a 16 százalékos profitadó közül, ez a lehetőség most számukra megszűnik, és csak az utóbbi marad.

Szintén lényeges változásnak számít, hogy az egyik cikkely tulajdonképpen helyi adó és illeték emelésre kényszeríti azokat az önkormányzatokat, melyeknek 2012. december 31-én a kifizetési határidőt túllépő tartozásaik voltak, magyarázta a RMDSZ-es szenátor.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!