ERDON Helyi hírek

2012.12.23. 18:37

Vita a megyei buszjáratokról

A megyei közszállítás szabályzatáról szóló határozattervezet kapcsán hangzott el a legtöbb hozzászólás a Megyei Tanács legutóbbi ülésen. A szavazás menetével kapcsolatban is vitatkoztak.

A megyei közszállítás szabályzatáról szóló határozattervezet kapcsán hangzott el a legtöbb hozzászólás a Megyei Tanács legutóbbi ülésen. A szavazás menetével kapcsolatban is vitatkoztak.  

Viták nélkül, egyöntetűen szavaztak a pénteki ülésen a tanácsosok többek között arról, hogy a helyi illetékek és speciális illetékek mértéke változatlan maradjon – így például az urbanisztikai bizonylatok, építkezési engedélyek, illetve a tanács archívumában lévő dokumentumok kiállítása, valamint a lakossági nyilvántartóhoz tartozó dokumentumok kiállítása jövőre is ugyanannyiba kerül majd, mint az idén s a színházi és filharmóniai jegyek és bérletek, a könyvtárbérletek, a múzeumi belépők ára sem fog változni. Abban is egyetértettek, hogy meghosszabbítsák a csegődi gyermekotthon által bérelt ingatlan bérleti szerződését, s a bérleti díj változatlan maradjon.

Stratégia

Amikor a közszállítás szabályzatáról szóló tervezethez értek, kiderült: a szakbizottság nem tudott dönteni, a tervezet négy szavazatot és négy ellenszavazatot kapott – s amint Cornel Popa megyei tanácselnök megjegyezte, ezzel némi „poltikai éretlenségről” tettek tanúbizonyságot a bizottsági tagok. A Szociálliberális Uniót (USL) képviselő PSD párti Bogdan Florin Emil tanácsos kifejtette: vannak nyereséges és veszteséges útvonalak a megyében, s ahhoz, hogy az összeset lefedjék, útvonal-csoportokat dolgoztak ki, úgy, hogy a nyereséges útvonalak mellett a szállítóknak kötelességük legyen elvállalni a kevésbé kifizetődőket is. A z USL-t képviselő Pop Mihai Viorel, a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) aligazgatója azt hangsúlyozta ki: az is feltétel kellene legyen, hogy a buszok biztosítsák a szükséges komfortot az utasoknak, legyenek fűthetőek és rendelkezzenek légkondicionáló berendezéssel. Nem a nyereség, hanem a versenyképesség kellene hogy legyen a fő szempont, tett hozzá – s ezzel Cornel Popa is egyetértett.

Konkurencia

A PD-L párti Ionel Avrigeanu azt fejtette ki, hogy Szentmártonban nem szándékozzák felújítani a hat szállítóval kötött szerződést, hanem az összes útvonalat az OTL-nek adják, „amely kedvezőbb körülményeket biztosít”. Cornel Popa szerint viszont nem lenne helyes megszüntetni a konkurenciát, mivel „nem engedhetjük meg egy egyedüli szolgáltató sztárallűrjeit”.

A későbbiek során kiderült: Bogdan Florin Emil két javaslattal szeretne előállni, az egyik egy új útvonal létesítése Nagyvárad és Köbölkút között, a másik pedig , hogy az összes semjéni, érimhályfalvi, szalacsi, diószegi és székelyhídi útvonal egy csoportot alkosson és ily módon egyetlen vállalatnak ítéljék oda. Cornel Popa azt kifogásolta, hogy a tanácsos nem állt elő ezen javaslatokkal az útvonalak megállapítása kapcsán szervezett közvitán.

Különféle aspektusok

Egyéb felszólalások következtek azzal kapcsolatban, hogy fel kellene-e tüntetni az engedélyezett buszjáratokon a megye címerét vagy sem, hogy mi módon lehetne megszüntetni a kalózjáratokat, illetve hogy a Nagyvárad és Köbölkút közötti útvonalra egy új céget szerződtessenek, vagy a már meglévő szolgáltatók biztosítsák a szükséges buszjáratokat . Egy adott pillanatban arról is vitatkoztak a tanácsosok, hogy a módosítási javaslatokról a tervezet megszavazása előtt vagy után kellene szavazni.

Végül megszavazták a Nagyvárad –Köbölkút útvonal létesítését, az új útvonal-csoport létesítését azonban nem.

Panasz

A tanácsülésen jelen voltak a Vâlcea megyei Bus Trans Kft. képviselői, akik egy panaszt jegyeztettek be a napokban a Megyei Tanácsnál. Azt kifogásolták, hogy a Nagyvárad-Szalonta útvonalat, amely eddig különálló volt, most egy útvonalcsoportba helyezték, s ezzel szerintük egy bizonyos szolgáltatónak, a Tesan Prest Kft.-nek kedveztek, amely régiséggel rendelkezik a csoporthoz tartozó mindegyik útvonal tekintetében.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!