ERDON Helyi hírek

2012.12.18. 15:14

Szimbolikus téglák a hospice-központért

Több mint másfél évtizede működik Nagyváradon a Hospice Emanuel, mely végső stádiumban lévő betegek ingyenes házi gondozását végzi. Nagyszabású tervükhöz segítségre van szükségük.

Több mint másfél évtizede működik Nagyváradon a Hospice Emanuel, mely végső stádiumban lévő betegek ingyenes házi gondozását végzi. Nagyszabású tervükhöz segítségre van szükségük.

 

Amint Marinela Murg igazgató a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, 1996 óta vannak jelen Nagyváradon, tevékenységük egyelőre a végső stádiumban lévő betegek ingyenes otthoni gondozásából áll. Viszont lehetőségeik végesek, csak a Bihar megyei rászorulóknak mintegy 14%-át tudják részesíteni szolgáltatásaikban. Bihar megyében egyébként csaknem másfél ezren halnak meg rákban évente, s ők legfeljebb 250 személy segítését tudják elvállalni. Jelenleg százöt páciensük van, közülük 30-an gyerekek, tudtuk meg.

Adományok

Tervük az, hogy egy hospice-központot építsenek, ahol a fekvőbetegek ellátása mellett nappali központ, járóbeteg rendelő működik majd. Már eddig is sok támogatást kaptak – a REPCON cég elvállalta a központ felépítését, az alapokat már le is fektették a Cantemir negyedben, a Thurzó Sándor u. 7. sz. alatt. Viszont számításaik szerint a végső simítások elvégzésére, a felszerelések, a bútorzat beszerzésére, illetve tevékenységük biztosítására egy éven keresztül további 3,1 millió euróra lesz szükségük – s ehhez a Bihar megyeiek segítségét kérik. Azok a magánszemélyek, akik támogatni szeretnék ezt, szimbolikus, 25 lej értékű téglákat vásárolhatnak. Ezt akár banki átutalással, akár telefonhíváson keresztül tehetik meg, de akár közvetlenül is átadhatják a pénzt a Hospice Emanuel Redutei u. 1. sz. alatti címén. Ezenkívül több váradi bevásárlóközpontban is lesznek standjaik, ahol elfogadják majd az adományokat. A vállalatok, intézmények, egyházak is segíthetnek, egy tízezer eurós adományért nevüket bevésik majd az épületbe.

Játékmaci tolószékben

A sajtótájékoztatón arra is felhívták a figyelmet, hogy a cégek a profitadójuk 20%-át felajánlhatják – melyet amúgy is ki kell fizessenek – s ebben az esetben az egyetlen kitétel, hogy ezt december 31-ig tegyék meg. Diana Goga, a Communications Media igazgatója a kampánnyal kapcsolatos további ismertetett. Mint mondta, reméli, hogy a Vásárolj egy téglát az Emanuel Hospice-nak elnevezésű akció szimbóluma, a tolószékben ülő, perfúziós játékmaci sokakat adakozásra indít majd. A szimbolikus figura egyébként a kampány során több helyen is látható lesz majd.

Florica Cherecheș a mindezzel párhuzamosan zajló Nagyvárad lélekből cselekszik elnevezésű akcióról szólt, mellyel a hospice-központ mellett a nemrég átadott új onkológiai központot is támogatják. Erről további információk az oradeapunesuflet.ro címen találhatók.

Lehetőségek

A Hospice Emanuel keretén belül orvosok, asszisztensek, pszichológusok, szociális munkások dolgoznak és igény szerint különböző felekezetek, vallások képviselőivel is együttműködnek. Enyhítő jellegű kezeléseket, pszichoterápiát biztosítanak a gyógyíthatatlan betegeknek, céljuk az, hogy a betegek az utolsó pillanatig se veszítsék el emberi méltóságukat. A gyászolókat is segítik abban, hogy feldolgozzák a történteket.

Akik adakozni szeretnének, a Román Kereskedelmi Banknál nyitott RO83 RNCB 0032 0702 3947 0010 számlára utalhatnak pénzt, a Romtelecom telefonszámok pedig a következők: 0900 900 320 (három eurós adományért), 0900 900 322 (öt eurós adományért), 0900 900 344 (tíz eurós adományért). A Hospice Emanuel telefonszáma 0259.475.222.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!