ERDON Helyi hírek

2012.12.01. 18:52

Szeretet nehézségek közt is

Nagyvárad- A Partium Alapítvány szervezésében december 3-án, hétfő délután 4 órától a Kanonok sor alatti Bunyitay-könyvtárban Boér Péter Pál készülő negyedik kötetéből olvas fel egy novellát Székely Ervin közíró.

Nagyvárad- A Partium Alapítvány szervezésében december 3-án, hétfő délután 4 órától a Kanonok sor alatti Bunyitay-könyvtárban Boér Péter Pál készülő negyedik kötetéből olvas fel egy novellát Székely Ervin közíró.

A részletekről Biró Rozália váradi RMDSZ-elnök tájékoztatta az Erdély Online-t. Megtudtuk tőle: annak idején dr. Földes Béla főorvos kezdeményezte az RMDSZ szociális és egészségügyi szakbizottságában: meg kellene találni azokat az értékes embereket, akik ugyan nem élnek reflektorfényben, viszont tevékenységeiknek és eredményeiknek köszönhetően elismerést és dicséretet érdemelnek, illetve ugyanakkor követendő példát mutatnak a közösségnek, amiért büszkék lehetünk rájuk. Az így elindított Gender-program egy újabb fejezeteként, a Hátrányos Helyzetűek Világnapja alkalmából hétfő délután 4 órakor a Bunyitay-könyvtárban Boér Péter Pál készülő negyedik kötetéből olvas fel egy novellát Székely Ervin közíró.

Optimista kicsengésűek

Boér Elvira elmondta: 31 évvel ezelőtt házasodtak össze, azonban körülbelül másfél év elteltével férje megbetegedett, és 29 éve egy olyan izombetegségben szenved, mely ágyhoz köti. Eleinte grafikai alkotásokat csinált, majd tökéletesítette angol nyelvtudását és fiatalokat készített fel. Egy idő után megbarátkozott a számítógéppel, és írni kezdett úgy, hogy gondolatait magnóra mondta, ezeket a felesége meghallgatta, majd beírta. A várakozásokkal ellentétben a novellái, illetve társadalomrajzai- melyeknek ihletői többek közt sport- és katonaélmények, a szerző tájfutói múltja- egyáltalán nem önsajnálatról, a betegségről vagy beteg emberekről szólnak, hanem épp ellenkezőleg: humorosak, vidámak, szatirikusak, ember- és természetközeliségről szólnak, és optimista végkicsengésűek. Igazságtudatról, szociális érzékenységről tanúskodnak, sok ember magára ismerhet ezeket olvasva.

Amúgy neves szakemberek, írószövetségi tagok is elismerték Boér Péter Pál tehetségét, támogatóknak, illetve pályázati összegeknek köszönhetően pedig eddig három kötete jelenhetett meg: a Nagyító alatt (2010), a Le a láncokkal (2011) és A nonkonformista (2012). Utóbbi két kiadványhoz a december 3-i rendezvényen is hozzá lehet majd jutni, adományozás formájában. Betegsége miatt az író személyesen nem tud jelen lenni, viszont virtuálisan bekapcsolódik az összejövetelbe annak a videofelvételnek köszönhetően, melyet Oláh Olivér forgatott róla, Zalder Éva narrátori közreműködésével.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!