ERDON Helyi hírek

2012.12.09. 14:55

Sokakat zavart a változtatás

Nagyvárad - Viszonylag sok szavazónak okozott kellemetlen meglepetést, hogy ezúttal az egészségügyi intézményekben nem létesültek szavazókörzetek. Volt, ahol nem is tüntették fel a körzet új címét.

Nagyvárad - Viszonylag sok szavazónak okozott kellemetlen meglepetést, hogy ezúttal az egészségügyi intézményekben nem létesültek szavazókörzetek. Volt, ahol nem is tüntették fel a körzet új címét.

 

A Gavril Curteanu városi kórháznál például a portás elmondta: már reggeltől elkezdtek jönni a környékbeli lakosok, főleg idős emberek, és nem örültek neki, amikor kiderült, hogy a hóvihar közepette mehetnek egy másik helyszínre szavazni. Ráadásul nem is minden esetben volt egyértelmű, hogy hol van a körzetük: a kis tájékoztató, melyet ráadásul csak reggel kilenc óra tájt függesztettek ki a kórház portájánál, mindössze a Corneliu Coposu utca 13-51 sz. alatti lakosokat informálta arról, hogy a szavazókörzetük hová költözött, viszont például az Iza és a Galileo Galilei utcaiakat illetően, akiknek a szavazókörzete eddig szintén a kórházban volt - nem nyújtott információkat. Mindennek a tetejébe a porta előtt fel volt tüntetve a befelé mutató nyilacska is a „79. sz. szavazókörzet” felirattal.

Kormányrendelet

Hasonlóképpen, nem létesült szavazókörzet a Megyei Kórháznál sem, a 113., illetve a 114. sz. szavazókörzetek pedig, amelyek korábban a vérközpontnál voltak, ezúttal a környékbeli 47. sz. óvodában alakultak meg. Ottjártunkkor pár idős ember szóvá is tette: nagyon kellemetlenül érintette őket a változás. „Évtizedek óta a vérközpontba megyek szavazni. Fárasztó volt idáig gyalogolni, s a környékünkön szinte csak idősek laknak, biztos hogy nekik sem lesz könnyű. Nem tudom, mi értelme volt ennek a változásnak” - mondta egy idős néni. Mindezt egyébként a választások metodológiájára vonatkozó, szeptemberben megjelent kormányrendelet tartalmazza, amely szerint ezúttal egészségügyi intézményekben nem alakulhatnak szavazókörzetek.

A 113. sz. szavazókörzetnél egyébként egyéb panasz is felmerült: néhányan azt kifogásolták, hogy a szavazólapokon nem találták meg az RMDSZ-t, mivel a logó alatt nem volt kiírva, hogy RMDSZ, illetve a párt neve csak románul volt feltüntetve. Ezzel kapcsolatban Sütő Tibor, a Bihar megyei Választási Iroda RMDSZ által delegált tagja elmondta: eljutott hozzá a panasz és továbbítani fogja az RMDSZ központi vezetőségéhez; egyébként az ok, amiért a szavazólapon így szerepel, az, hogy a bíróságon csak román nyelven van bejegyeztetve a párt. A logó pedig évtizedek óta ugyanaz, régen sem volt kiírva alá a párt neve, s eddig tudomása szerint nem is panaszkodott emiatt senki…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!