ERDON Helyi hírek

2012.12.10. 13:13

Óvatos öröm volt az RMDSZ-nél

Nagyvárad- A választások éjszakáján természetesen az RMDSZ Sas-palotabeli székházában is nyomon követték az események alakulását. Szabó Ödön és Cseke Attila tartottak rögtönzött sajtótájékoztatót.

Nagyvárad- A választások éjszakáján természetesen az RMDSZ Sas-palotabeli székházában is nyomon követték az események alakulását. Szabó Ödön és Cseke Attila tartottak rögtönzött sajtótájékoztatót.

A választások éjszakáján az RMDSZ Sas-palotabeli székházában is nyomon követték az események alakulását. Este 9 órakor a jelenlevők tekintete a televízió képernyőjére szegeződött, és óvatos örömmel, bizakodással állapították meg, hogy az urnazárást követő exit poll eredmények szerint valamennyi közvélemény-kutató intézet azt vetítette előre, hogy az RMDSZ átlépi a parlamenti bejutási küszöböt. A Bihar megyében induló jelöltek közül Szabó Ödönnel, Cseke Attilával, Pásztor Sándorral, Huszár Istvánnal, Csuzi Istvánnal, Ambruzs Ferenccel és Ferkő Jenővel találkoztunk az éjfél előtti órákban, akik telefonon keresztül tartották a kapcsolatot a különböző helyszíneken levő váradi, illetve vidéki munkatársaikkal, és a beérkező információk alapján latolgatták az esélyeiket.

Rögtönzött sajtótájékoztatóján Szabó Ödön köszönetet mondott mindazoknak, akik az RMDSZ-re szavaztak. Hangsúlyozta: pozitív kampányt folytattak, és ez a választások végeredményében is tükröződni fog. Arra hívta fel a figyelmet: az RMDSZ az egyedüli olyan politikai alakulat Romániában, mely 1989 óta mindig bejut a parlamentbe anélkül, hogy nevet változtatna vagy összeállna másokkal. Meglátásában ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a magyarok közti versenyzésnek nincs mobilizáló hatása, a gyenge részvétel pedig annak is tulajdonítható, hogy a kampányban hiányoztak a viták, a komoly javaslatok. Ehelyett inkább valami ellen korteskedtek a jelöltek, az USL anti-Băsescu, az ARD anti-USL, az EMNT anti-RMDSZ, a PP-DD pedig a rendszert kritizáló kampányt folytatott. Velük ellentétben viszont az RMDSZ konzultációt folytatott és programot tudott felmutatni.

Legális képviselő

A politikus azt üzente az EMNP-seknek: el kellene gondolkozniuk azon, hogy „ha többszörös próbálkozás után sem tudnak felfedezni egy kontinenst, akkor ne induljanak újra és újra útnak, inkább térjenek haza, mert különben csak az erőforrásokat élik fel.” Ugyanakkor megjegyezte: az autonómia, a föderalizmus és magyar anyanyelv használat élharcosai még arra sem képesek, hogy feljelentésüket magyar nyelven fogalmazzák meg, ez is bizonyítja a szavaik és a tetteik közötti különbséget. Szabó Ödön szerint az is bebizonyosodott ismét, hogy egyedül az RMDSZ képviseli jogosan az erdélyi magyarságot, és ezt az USL-nek is figyelembe kell vennie, ha együttműködést szorgalmaz a magyarokkal, a Szövetség által elért százalékos aránytól függetlenül.

Cseke Attila is köszönetet mondott a szavazóknak, különösen azoknak, akik az RMDSZ-es jelöltekre voksoltak. Ő is kiemelte a pozitív kampányt, és azon kívánságának adott hangot, hogy a megválasztott honatyák legalább ugyanolyan eredményességgel képviseljék a megyét, ahogy az elődeik tették.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!