ERDON Helyi hírek

2012.12.27. 16:02

Operett és musical határán

Alan Jay Lerner és Frederick Loewe népszerű musicaljét mutatja be a nagyváradi Szigligeti Színház december 31-én, hétfőn 20 órától. Az előadást Réthly Attila rendezte.

Alan Jay Lerner és Frederick Loewe népszerű musicaljét mutatja be a nagyváradi Szigligeti Színház december 31-én, hétfőn 20 órától. Az előadást Réthly Attila rendezte.

 

A színház páholyelőcsarnokában tartott, csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatón a nagyváradi Szigligeti Színház vezetői mellett jelen voltak az előadás alkotói: Réthly Attila, rendező, Kulcsár Szabolcs karmester, Fógel Adrienn, díszlet- és jelmeztervező, valamint Baczó Tünde koreográfus. A darab rendezője kiemelte, hogy újdonságnak számít az, hogy a darabot Varró Dániel fordításában játsszák, és mint hozzátette, ez remélhetőleg nem lesz nagy váltás a klasszikus szöveghez szokott közönség számára. Aláhúzta, hogy bár nem ismeri a váradi közönség igényeit, de az itteni elvárásokat szeretné kielégíteni azáltal, hogy a My Fair Lady egy tiszta történetmesélés lesz igényes kivitelezésben. A díszlet és a jelmez tekintetében is újításra számíthat a közönség, Réthly Attila ugyanis a darabot az 1948-es londoni olimpia idejébe transzponálta, ami a díszletek és a jelmezek látványvilágában fog a leginkább megmutatkozni. A rendező jelezte azt a furcsaságát az előadásnak, hogy Mrs. Pearce és Kárpáthy Zoltán professzor szerepét is Dimény Leventére osztotta ki. Réthly Attila hangsúlyozta azt, hogy a szilveszterkor bemutatásra kerülő My Fair Lady nem kamaradarab lesz, noha a rendezők hajlamosak akként kezelni azt. Sőt, számos tömegjelenettel dúsították az előadást, árulta el Réthly Attila. A váradi színházzal való együttműködésről szólva Réthly Attila így fogalmazott: „olyan dolgokat követelek meg a színészektől, ami sokba kerül, de egy új előadás elkészítése ezzel jár. A vezetőség részéről maximális támogatást kaptam, egy percig se voltam magamra hagyva.” A rendező bevallotta, hogy újdonság volt számára, hogy bele kellett tagozódni a váradi színházi rendszerbe, mármint abba, hogy két színház osztozkodik ugyanazon a helyszínen. Ez azt vonta maga után, hogy a próba első időszakát egy külvárosi művelődési otthonban bonyolították le.

Még nem, már nem

Kulcsár Szabolcs karmester, karigazgató, a Kolozsvári Magyar Opera Társulatának tagja a sajtótájékoztatón elárulta, hogy második alkalommal dolgozik a váradi magyar színházzal, első alkalommal a Csárdáskirálynőben vezényelt Váradon. Mint mondta, számára a mostani feladatban az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy a Varró Dániel szövegeket alkalmazzák a dalbetétekre. A karmester elárulta, hogy a produkcióban huszonkét tagú zenekar fog közreműködni, akik zömében a Nagyváradi Filharmónia tagjai. Kiemelte, hogy az előadás egyik nagy értéke az, hogy nem playback, hanem élő zene lesz. „A My Fair Lady az a darab, amelyik már nem operett, de még nem musical, de ebből a két világból gyúrunk össze valami újat” - zárta szavait Kulcsár Szabolcs. Végezetül Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzsere a Szigligeti Színház közössége nevében kívánt mindenkinek sikerekben gazdag, boldog új évet. Egyébként a szilveszteri premierre már minden jegy elkelt, de a január 2-iki előadásra még kaphatók jegyek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!