ERDON Helyi hírek

2012.12.28. 14:20

Középkori Est lesz Élesden

Reggel kezdődik és estig tart a Középkori Est elnevezésű szombati, élesdi rendezvény, melynek részleteiről csütörtökön tájékoztattak a szervezők. A belépés ingyenes, a váradiakat is várják.

Reggel kezdődik és estig tart a Középkori Est elnevezésű szombati, élesdi rendezvény, melynek részleteiről csütörtökön tájékoztattak a szervezők. A belépés ingyenes, a váradiakat is várják.

 

Az ünnepség egy átfogóbb projekt részét képezi, melynek célja a helyi turizmus felvirágoztatása, s ezen belül Sólyomkővár népszerűsítése – tudtuk meg Nicolae Cureu projektmenedzsertől, az élesdi polgármesteri hivatal képviselőjétől, aki Pantea Bogdan projektasszisztenssel, valamint Debreczeni Sándor szervezővel vett részt a sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, a Sebes Körös környékén több régi templom, kastély és vár található, a környezet is különösen szép, viszont minderről kevesen tudnak. Végül is ez indította el őket arra, hogy uniós támogatást pályázzanak meg Élesd és környéke népszerűsítésére. Ezen belül az elmúlt időszakban egyebek mellett különféle turisztikai vásárokon vettek részt, egy tájékoztató honlapot hoztak létre (www.piatrasoimului.com), népszerűsítő anyagokat nyomtattak ki, s most kerül sor az első Középkori Est megszervezésére, melyet nyáron egy második, hasonló akció követ majd.

A Középkori Est az élesdi sportcsarnokban zajlik, reggel tízkor kezdődik és este hat órakor ér véget. Fellép majd a középkori zenét játszó Ad Hoc együttes, a jelenlévők középkori táncokat tanulhatnak majd, az élesdi diákok középkori ruhákat fognak bemutatni és íjlövészeti bemutatót is szerveznek. A programot úgy állították össze, hogy két-háromóránként nagyvonalakban ismétlődjön, így azok sem maradnak le semmiről, akik a délután folyamán jönnek, illetve aki délelőtt érkezik, nem kell estig maradjon ahhoz, hogy mindent lásson. Bárkit szívesen látnak, s mint megtudtuk, a váradiak busszal és vonattal is jöhetnek. A Nagyvárad és Kolozsvár közötti buszjáratok például kétóránként közlekednek és a váradi állomás mellől indulnak.

A környék, s egyúttal a rendezvény szimbóluma Sólyomkő vára, melyet a Geregye nemzetség tagjai építettek a XIII. sz. végén, vagy a XIV. sz- elején, s amely 1711-ben, Löwenburg kapitány parancsára lett felrobbantva.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!