ERDON Helyi hírek

2012.12.17. 12:51

Diagnosztikai központ az egyetemen

Nagyvárad - Városi Zöldövezetek Közös Növényegészségügyi Központja a címe annak a határon átnyúló projektnek, melynek zárókonferenciáját hétfőn délelőtt, a Continental szállóban tartották.

Nagyvárad - Városi Zöldövezetek Közös Növényegészségügyi Központja a címe annak a határon átnyúló projektnek, melynek zárókonferenciáját hétfőn délelőtt, a Continental szállóban tartották.

 

A projekt megvalósítása tavaly májusban kezdődött el és most ért véget, teljes költségvetése 560 ezer euró volt, ebből a hazai partner, azaz a Nagyváradi Egyetem része 240 ezer, a debreceni egyetemé pedig 260 ezer euró volt. Mint megtudtuk, az eltelt időszak alatt a két egyetem közös kutatási tervet dolgozott ki, megjelentettek román, illetve magyar nyelven öt-öt kézikönyvet a dísznövények védelméről és kórokozóiról, a gyomnövényekről, toxikológiai tudnivalókról.

Megvalósítások

Ezek alapján három-három szaktanfolyamot szerveztek összesen kétszáz résztvevővel, kétnyelvű honlapot és elektronikus adatbázist hoztak létre, ahol szaktanácsadásban részesítik az érdeklődőket, továbbá hazai oldalon létrehoztak egy molekuláris biológiai diagnosztikai központot, melynek értéke 98.500 euró, s amely a Nagyváradi Egyetem környezetvédelmi karának épületében kapott helyet. A felszerelés a különféle kórokozók azonosítása mellett lehetővé teszi a DNS-vizsgálatot, azaz a bevizsgált mintából kiderülhet az is, hogy genetikailag módosították-e vagy sem az adott növényt.

A tegnapi zárókonferencián – melyhez hasonló csütörtökön Debrecenben zajlott – először dr. Csép Miklós, a környezetvédelmi kar tanára, a projekt hazai menedzsere köszöntötte az egybegyülteket, majd átadta a szót Lia Popnak, az egyetemi szenátus képviselőjének, aki kifejtette: a szenátus nagyrabecsüli a környezetvédelmi kar tevékenységét, hiszen itt sok uniós projektet ültetnek gyakrolatba, s „a szenátus álma” az, hogy ne legyen olyan tanár, de doktorit, illetve mesterit végző diák sem, aki ne vegyen részt legalább egy uniós projektben.

Dr. Juhász Csaba projektszakértő, a debreceni egyetem dékánhelyettese arról szólt: geopolitikai helyzetünkből adódóan is fontos a stratégiai partnerség a debreceni és a nagyváradi egyetem között, s az elmúlt csaknem tucatnyi közös projekt során bebizonyosodott, hogy az együttműködés szilárd alapokon áll. A projekt reális segítséget nyújt abban, hogy „jól működő” városi zöldfelületek létesüljenek úgy, hogy a növényvédelem toxikus peszticidek nélkül valósuljon meg.

A későbbiekben Lucian Roman, a Nagyáradi Egyetem környezetvédelmi karának dékánhelyettese szólalt fel, majd dr. Radócz László egyetemi docens, a projekt debreceni menedzsere ismertette a pályázat lényeges megvalósításait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!