ERDON Helyi hírek

2012.12.12. 09:27

Adventi kamarakoncert a filharmóniában

December 11-én este tartották meg a Nagyváradi Állami Filharmónia Adventi kamarakoncertjét, a Filharmónia Kamarazenekarának előadásában. Közreműködött Gáti Sándor oboaművész.

December 11-én este tartották meg a Nagyváradi Állami Filharmónia Adventi kamarakoncertjét, a Filharmónia Kamarazenekarának előadásában. Közreműködött Gáti Sándor oboaművész.

A kedd esti adventi koncerten felcsendültek Joaquín Turina (1882-1949), Domenico Cimarosa (1749-1801) és Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) művei, vezényelt Jankó Zsolt a filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera fiatal karmestere. Az est során elsőként Turina egyik legnépszerűbb alkotása a La oración del torero, op.34 (A torreádor imája) című vonóskari darabja hangzott fel, amely bővelkedik a spanyol ritmusokban és hangzásvilágban. Joaquín Turina spanyol zeneszerző kortársaival együtt a modern spanyol nemzeti zene megteremtésén munkálkodott a huszadik század első felében.

Oboaverseny

Ezt követően Domenico Cimarosa négytételes Oboaversenye csendült fel, amelyet Arthur Benjamin ausztrál zeneszerző hangszerelt. Domenico Cimarosa 18. századi olasz zeneszerző, az opera buffa egyik legismertebb és legnagyobb mestere. Hatvannégy opera mellett száz koncertária és dal, több mise, oratórium, kantáta, egy rekviem, harminckét zongoraszonáta alkotja gazdag életművét. Az Oboaversenyen közreműködött Gáti Sándor oboaművész, aki 1983-ban született Nagyváradon. Oboatanulmányait 1993-ban kezdte a helyi Művészeti Középiskolában, majd 2006-ban a Kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián diplomázott, és itt végezte a magiszteri képzést is. 2003 óta a filharmónia Szimfonikus Zenekarának oboása.

Vonósszerenád

Az est harmadik és egyben utolsó felhangzó műve az orosz romantikus zeneszerző Pjotr Iljics Csajkovszkij négytételes C-dúr vonósszerenádja (op. 48) volt. Csajkovszkij művészete eltért az Orosz ötökétől, hiszen velük ellentétben konzervatóriumot végzett, szimfóniáit többé-kevésbé a nyugat-európai szokásokhoz azonosulva, klasszikus stílusban írta. Az 1880-ban keletkezett Vonósszerenádja a kamarazenekari irodalom egyik legnépszerűbb alkotása. Az adventi hangulathoz jól összeállított műveket a kamarazenekar nagy beleéléssel adta elő.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!