ERDON Helyi hírek

2012.12.17. 14:10

A Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar hangversenye

December 15-én, szombaton 18 órai kezdettel az adománygyűjtő hangversenyek sorában lépett fel az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar, a Stadler Klarinét Együttes, valamint kamara muzsika is elhangzott.

December 15-én, szombaton 18 órai kezdettel az adománygyűjtő hangversenyek sorában lépett fel az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar, a Stadler Klarinét Együttes, valamint kamara muzsika is elhangzott.

A műsor első részében Mircescu Ariadna és Georgiana testvérpár ajándékozott meg megnyerő kamaramuzsikával. A két fúvólista előadta Debussy Csónakon című kompozíciójának átiratát, valamint Julio Cesar Sanders Tangóját. Majd mindketten Gruber Csendes éj című szerzeménye mellett a karácsony ünnepét köszöntő Jingle Bell című dalát is játszották, valamint a Kis karácsony, nagy karácsony című dal fuvolaátiratát. A harsonára írt darabokat Orosz János, Fleisz Richárd, Nagy Levente és Dudaş Flaviu szólaltatta meg. A 30-as évek dzsessz muzsikája között felfedezhettük az Agatha Christie Tíz kis néger filmzenéjét is. A Stadler Klarinét öt tagja Székely István (az együttes vezetője), Ary Jonathán, Ianc Ioana, Gábor Melinda és Babos Dénes előadásában meghallgathattuk Scott Joplin (1868-1917) amerikai zeneszerző, raghtime-zongorista, egyik operájának átdolgozását, a Szórakoztató (The Entertainer) című darabját, valamint két tangót is előadtak, sajátos atmoszférát teremtve. Hozzájárult előadásukhoz a technikai kivitelezés minősége. Befejezésként a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar Orosz János karnagy és harsonaművész vezetésével hat kompozíció hangzott el. Bevezetés képen megszólalt a Fúvószenekar átdolgozott Richard Strauss kompozíciója, majd Alfred Reed Marimba versenye.

Marimba koncert

A marimba eredetileg afrikai xilofon, amely a rabszolga-kereskedelemmel jutott el Amerikába. Ez a hangszer csak elvétve kerül szimfonikus koncert előadásába. A versenymű szólamát a fiatal Lehaci Cristina adta elő, aki kivételes tehetséggel mintázta meg a három tételes művet. Biztos technikai felkészültséggel, hangulatilag és virtuozitást sem nélkülözve játszotta el a kompozíciót. Ezen kívül elhangzott az Orosz cigány tánc és Derek Bourgeois Szerenád fúvószenekarra című alkotása. Bourgeois (1941) angol szerző a Cambridge-i egyetemen végzettje. Henry Mancini emlékére fúvószenekarra átírt több kompozíciót hallgathattunk meg, aki több mint 70 film szerzőjeként ismert. Elhangzott a Rózsaszínű párduc, vagy az Álom luxuskivitelben (Audrey Hepburn emlékezetes dala) filmek zenéje. Végezetül az Abba együttes több számát is meghallgathattuk a szimfonikus együttes igen jó előadásában. A változatos, a 30-es évek nosztalgiáját is idéző műsor nagy tetszést váltott ki a fiatalokból álló közönség soraiban. Ugyanis a fúvószenekar muzsikusai jeles felkészültséggel adták elő az idézett számokat a karmester biztonságos vezényletével, megteremtve ezáltal a megfelelő a szükséges atmoszférát.

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!