ERDON Helyi hírek

2012.11.14. 11:26

Zene a kisgrafikákon

Kisteleki Ibolya zenei vonatkozású ex libris-gyűjteményének egy részét mutatták be november 13-án délután Zene a kisgrafikákon címmel a Partiumi Keresztény Egyetem előcsarnokában.

Kisteleki Ibolya zenei vonatkozású ex libris-gyűjteményének egy részét mutatták be november 13-án délután Zene a kisgrafikákon címmel a Partiumi Keresztény Egyetem előcsarnokában.Kisteleki Ibolya körülbelül huszonöt éve gyűjti a zenei vonatkozású kisgrafikákat, ex libriseket. Teljes gyűjteményének a tárlaton csak egy részét tekinthetik meg az érdeklődők, amelyeket zeneszerzők, zeneművek, előadóművészek szerint rendeztek el. A kisgrafikák, emlépklapok, többségükben ex librisek különböző sokszorosító eljárásokkal (fa- és linómetszet, rézkarc, rézmetszet) készültek. A kiállításra kerülő harminc tabló 83 művész munkájából származó 226 ex librist – kisgrafikát őriz. A tárlatot Szakolczay Lajos, Tamási Áron és Arany János díjas irodalomkritikus, közíró és szerkesztő nyitotta meg. Elmondta, hogy „az ex libris a kisgrafika érdekes, mondhatni artisztikus műfaja. Kezdetben könyvjegyként funkcionált. Mára viszont nem csupán egy-egy neves vagy kevésbé ismert személyiség könyvet megjelölő nyomataként szolgál, hanem – az idők folyamán kialakult gyűjtőkör megrendelésére készült, küldhető, csereberélhető darabjaival – önálló szépségforrássá vált.” Hozzátette, hogy Kisteleki Ibolya, a székesfehérvári könyvtáros több évtizede hódol a grafikák gyűjtésnek. Szenzációs kollekciója van a kortárs magyar művészek grafikáiból. Ennek egy kis része az ex libris-gyűjtemény, amely a zene témaköréhez kapcsolódik.

A világ miniatűrben

A kiállított művek zeneszerzőket, zeneműveket, előadóművészeket, hangszereket ábrázolnak, a portré mellett zsánerképek, néprajzi, történelmi ihletésű rajzok, mítoszi alakok, tárgy- és plakát-imitációk szerepelnek. Az ex librisek külföldi alkotói közül említhető a cseh Pavel Hlavaty vagy a svájci Hedvig Gauwelst, Erdélyből Kós Károly vagy Cseh Gusztáv, a magyarországiak közül Banga Ferenc, Kőnig Róbert, Vén Zoltán, és még sokan mások. A kisgrafika és az exlibris a képzőművészetek epigrammája, nem könnyű műfaj, mert a művésznek kis felületen, csattanósan kell kifejeznie mondanivalóját, mondhatni az ex libris a világ miniatürizált ábrázolása. Szakolczay Lajos ismertetőjét követően Faragó Laura népdalénekes három magyar gregoriánt és Kodály Zoltán gyűjtéséből egy népdalt énekelt el. Pintér István, a Pro Universitate Partium Alapítvány ügyvezető igazgatója, valamint Tolnay István a PKE Igazgatótanácsának elnöke is köszöntötte a jelenlevőket. A tárlatmegnyitót követően a résztvevők kötetlen beszélgetésen vettek részt. Az érdekes kiállítás két hétig látogatható.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!