ERDON Helyi hírek

2012.11.08. 13:04

Szimpózium hatalomról és képzeletiségről

Negyedik alkalommal zajlik Nagyváradon olyan történelmi szimpózium, melyen a Páduai Egyetem képviselői is részt vesznek, emellett ezúttal franciaországi egyetem is képviselteti magát.

Negyedik alkalommal zajlik Nagyváradon olyan történelmi szimpózium, melyen a Páduai Egyetem képviselői is részt vesznek, emellett ezúttal franciaországi egyetem is képviselteti magát.

 

A Hatalom és politikai képzeletiség Európában című történelmi előadássorozat csütörtök délelőtt, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal dísztermében kezdődött el. Dr. Sorin Șipoș, a Nagyváradi Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettese nyitotta meg a rendezvényt, kihangsúlyozva, hogy az egyetem szempontjából mennyire fontos a más, elismert egyetemekkel történő kapcsolattartás, majd Mircea Mălan alpolgármester biztosította a jelenlévőket a polgármesteri hivatal támogatása felől. „Nagyon fontosak azok a rendezvények, melyek segítenek az itt betöltött helyünk és szerepünk meghatározásában” - tette hozzá.

Többéves együttműködés

A következő felszólaló dr. Ioan Bolovan, a kolozsvársi Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese volt, aki Ioan-Aurel Pop rektor üdvözletét közvetítette; amint a későbbiek során kifejtette, a Nagyváradi Egyetemet a második legfontosabb erdélyi felsőoktatási tanintézetként tartják számon, melynek felbecsülhetetlen szerepe van a romániai történelemoktatásban. Felszólalt mg dr. Nicolae Edroiu professzor, Kolozsvári Román Akadémia George Barițiu történelmi intézetének igazgatója, akit a mai nap folyamán díszdoktori címmel tüntet ki a Nagyváradi Egyetem. A Páduai Egyetem részéről dr. Dan Octavian Cepraga professzor szólt a két egyetem közötti többéves együttműködésről, majd dr. Ion Gumenâi, a Moldvai Állami Egyetem professzora fejtette ki, hogy tapasztalaatcserére van szükségük ahhoz, hogy ők is ilyen szimpóziumokat szervezhessenek,köszönetet mondva egyúttal a nagyváradi kollégáknak azért, hogy ezzel a meghívással is segítik a Moldvai Köztársaságot abban, hogy Európa részévé válhasson. Ezt követően Jérôme Buridant, a franciaországi Université de Picardie Jules Verne professzora, majd dr. Adriano Papo, az udinei egyetem professzora szólalt fel.

Dolgozatok

A szünet után előadásokkal folytatódott a rendezvény. A ma bemutatott és holnap elhangzó dolgozatok nagy része a hatalom kérdésének különféle, történelemhez kapcsolódó aspektusát taglalja – szó esik többek között a kollektív memória és a hatalom közötti kapcsolatról, a kommunista hatalom megnyilvánulásáról Cătălin Dorian Florescu műveiben, a császárok hatalmáról életükben és haláluk után, Constantin Brâncoveanu mitikus alakjáról a történelmi tények tükrében, vagy épp Anna Frank és a nagyváradi Heyman Éva naplója közötti hasonlóságokról. Az előadássorozat ma szekcióülésekkel folytatódik a Nagyváradi Egyetem több termében.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!