ERDON Helyi hírek

2012.11.18. 15:09

Szabadság, szeretet s hűség

Nagyvárad- Vasárnap délben a jubiláns házaspárok főpásztori áldásban részesültek a Székesegyházban megtartott szentmise keretében. Exc. Böcskei László megyés püspök a gyűrűket is megáldotta.

Nagyvárad- Vasárnap délben a jubiláns házaspárok főpásztori áldásban részesültek a Székesegyházban megtartott szentmise keretében. Exc. Böcskei László megyés püspök a gyűrűket is megáldotta.

 

Azok a nagyváradi római katolikus házaspárok, akik az idén ünneplik 25, 50 vagy 60 éves évfordulójukat, a Székesegyházban zajlott vasárnap déli szentmise keretében megújították házassági fogadalmaikat. Bevezetőjében Exc. Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmüket: egy különleges pillanatot élnek át, hiszen emlékeznek, illetve hálát adnak Istenek azért, hogy ilyen hosszú ideje együtt vannak. Elmondhatják ismét, hogy szeretik egymást, és örömmel vállalták mintegy tanúságtételként, hogy összekötik az életüket, a gondviselő Istenre bízva magukat, aki segít nekik és oltalmazza őket a továbbiakban is. A házassági szövetség megszentelésével Isten munkatársai lettek, elköteleződtek saját maguk megszentelődésére és a világ megszentelésére, és ugyanakkor hálásak azért a hűségért és sok jóért, amit általuk valósít meg köztünk a jóságos Isten, mondta a főpásztor.

Idő és ember

Az evangéliumi részlet Szent Márk könyvéből szólt. Prédikációja kezdetén Pék Sándor várad-újvárosi plébános egy történet elmesélésével illusztrálta, hogy „valaki attól szép, mert szeretik, és nem azért szeretik, mert szép”. Ezt a mondatot egy riporter adta címként az egyik cikkének, miután interjút készített egy bámulatosan szép idős hölggyel, aki kissé zsémbes volt, néha duzzogott is, sőt időnként szigorúan rászólt a férjére, ennek ellenére látszott, hogy a férfi szinte rajongásig odavan érte. A jubiláns házaspárok napja tehát a szeretet szépségének ünnepe, mellyel Isten ajándékozza meg azokat, aki az oltártól elindulva alakítják családi életüket, magyarázta a tisztelendő, majd hozzátette: ezen évfordulón ugyanakkor az istenképűség jelét is ünnepeljük a szabadságban, hiszen a házaspárok egykor szabadon döntöttek arról, hogy mikor, kivel és hogyan kötnek házasságot, mely nélkül nem teljesedett volna ki a hűségük. Ők az aktív hűséget gyakorolják, vagyis mindig a házaspárjuk kedvébe járnak, és akkor boldogok, amikor a társuk is.

Sokan talán azt gondolják, hogy a jubileum miatt ilyenkor az idő és az ember van a középpontban, pedig épp ellenkezőleg: az évforduló az időmentességnek ad teret, és Istenre figyelünk, aki az aktív hűséget, a szabadságot és a szeretet táplálja. „Mindent neki köszönhetek, az Istennek, a feleségemnek/férjemnek- ez a legszebb mondat, ami ilyenkor elhangozhat”, hangsúlyozta az atya.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!