ERDON Helyi hírek

2012.11.29. 18:32

Nyilatkozat: aki korpa közé keveredik…

Az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport vezetőjének, Szabó Jánosnak a reagálását közöljük a csoportot ért vádakra és nyilatkozatokra.

Az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport vezetőjének, Szabó Jánosnak a reagálását közöljük a csoportot ért vádakra és nyilatkozatokra.

 

Bizonyára sokan ismerik a történetet, amelyben a nyuszikát egyik nap azért verik meg, mert sapka van a fején, másik nap azért, mert nincs. A választási kampány hevében valahogy így járt az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport is, amely tizenkét éves fennállása óta, a tagok különböző politikai meggyőződésére való tekintettel megpróbált minden szempontból elkötelezetlen maradni. Emiatt nem volt soha felhőtlen a viszonyunk a mindenkori tótumfaktumokkal. A júniusi helyhatósági választások után, a fagyos hangulatot oldandó, úgy döntöttünk, elfogadjuk a meghívásokat, jöjjön az bármelyik oldalról. Így vettünk részt a megyei RMDSZ által, Nagyváradon megszervezett Ady Endre-emlékműsoron is. Ugyanakkor szóbeli megállapodást kötöttünk a Hunyad megyei RMDSZ dévai kampányzáró előadására is, utóbbit azonban fellépési díj ellenében.

Ám történt, hogy felkérés érkezett a Bihar megyei EMNP részéről is egy öt előadást magába foglaló fizetett kampányturnéra, amelyet szintén elfogadtunk, azzal a kikötéssel, hogy az előadások alatt pártpropaganda eszközöktől mentes marad a színpad. Ebben egyébként a dévaiakkal is megegyeztünk. Annál is inkább, mivel jól jött volna ünnepek előtt egy kis jövedelemkiegészítés a megnyirbált pedagógusi fizetések mellé. Ám a helyi és a megyei RMDSZ felé nyújtott gesztus, amint az a sajtóban megjelentekből is kiderült, csak egyirányúra sikeredett. Ennek eredményeként a Móka marad a régi státusánál. Nem fog egyoldalú szabályok szerint játszani és nem engedi, hogy mások szabják meg a „kimenőjét”, retorziókat lebegtetve a tagok orra előtt, ha netán „elcsángálnának” a direktíváktól. Ennek ellenére a Bihar községben tervezett fellépés előtti két napos nyomásnak engedve, a csoport vezetőjeként úgy döntöttem, az a helyes megoldás, ha lemondom a fellépést, amatőr színésztársaim személyes érdekeit szem előtt tartva. Ezzel a döntéssel nem csak az EMNP-s megállapodást bontottuk fel, de az RMDSZ-el való mindenfajta meghívásra való megegyezést is.

A sajtóban mindkét fél (az EMNP, RMDSZ) a maga szája íze szerint lobogtatja az ügyet. Az EMNP azt állítja, azt nyilatkoztam, hogy a csoport valamennyi tagját fenyegető telefonokkal zaklatták. Ez ebben a megfogalmazásban túlzás. Szabó Ödön megyei tanácsos a Transindexen azt szajkózza, nem gyakoroltak nyomást a Mókára, ami pedig egyszerűen nevetséges, mivel a szövetségi politikus már a következő mondatában ellentmond saját magának (hogy ne mondjam azt, hazudik). Idézem: „Furcsa lenne, hogy egy RMDSZ-tag egy EMNP-s kampányrendezvényen lép fel”.

Hogy kik és kikre gyakoroltak nyomást, nem nyilvános, megelőzendő a mocskolódások és polémiák garmadáját, amelyektől távol akarjuk tartani magunkat. Egy részletkérdést szeretnék azonban tisztázni: aki politikai fogást gyanít amögött, hogy a vasárnapi előadást lemondtam, sajnálatos módon magából indul ki. Egyetlen ideológia sem ér fel azzal a nemes üggyel, amely mellett Móka-társaimmal elköteleztük magunkat.

A helyhatósági választási listán valóban néppártos tanácsosjelölt voltam. Ennek ellenére, másik két EMNP-és színésztársammal együtt részt vettünk az RMDSZ által szervezett előadásokon is – nekünk nem volt furcsa. Mi több, a vezető párt tervezte dévai kampányzáró előadását sem vetettük el.

Nem fogok minden írott és elektronikus sajtóorgánumnak külön nyilatkozatokat körmölni, mivel, a politikusokkal ellentétben, erre nekem nincs időm. De visszautasítok minden politikai nyomást, spekulációt, vádat és tendenciát, amellyel megpróbálnak bennünket belepréselni ebbe az egyre mocskosabb, elvetemültebb kampányba. Sajnáljuk, hogy megtettük ezt a lépést a politikum felé, de mentségünkre legyen mondva, szerény pedagógusi fizetésünk motiválta. A jó öreg közmondás azonban ma is állja a helyét, és tanulságul szolgál: Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók. Ezzel részemről lezártnak tekintem az ügyet.

Szabó János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!