ERDON Helyi hírek

2012.11.15. 12:55

Mindent vissza! Restitutio in integrum!

Gyertyás, néma tüntetést tartottak Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezetének kezdeményezésére november 14-én a váradi Premontrei Főgimnáziumnál.

Gyertyás, néma tüntetést tartottak Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezetének kezdeményezésére november 14-én a váradi Premontrei Főgimnáziumnál.

A szerda esti alkalmon a jelenlevők általában a magyar nemzeti közösség és a történelmi egyházak ingatlanjainak visszaszolgáltatásáért tüntettek, konkrétan pedig a Premontrei Főgimnázium (ma Mihai Eminescu Főgimnázium) visszaszolgáltatásáért. A közel 150 résztvevő gyertyával és táblákkal a kezükben a főgimnázium épületének teljes hosszában álltak meg, ezzel kifejezve akaratukat. A táblákon ez állt: „Magyar tulajdon! Ellopott tulajdon! Restitutio in integrum!”. A helyszínen szórólapokat is osztogattak a résztvevőknek és járókelőknek, amelyeken a tüntetés célja és okai voltak feltüntetve magyar és román nyelven is: „Jogos tulajdonunk visszaszolgáltatása több mint húsz évvel az 1989-es változás után sem történt meg teljes egészében. A kommunizmus bűneinek jóvátétele nevében kérjük a tulajdonaink teljes körű visszaszolgáltatását! Nem másé kell, csak az, ami bennünket jog szerint megillet! Adják vissza közösségi javainkat, egyházi ingatlanjainkat és iskoláinkat!” A tüntetésen politikusok is jelen voltak, többek között Zatykó Gyula az EMNP partiumi régió elnöke, Csomortányi István szervezési igazgató, Kristófi Kristóf, az EMNP nagyváradi elnöke, valamint az EMNP több képviselő jelöltjei is. A néma tüntetést megelőzően a premontrei templomban főtisztelendő Fejes Rudolf Anzelm prépost-prelátus és főtiszteletű Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke tartott áhítatot.

Áhítat

Fejes Rudolf Anzelm prépost-prelátus elmondta, hogy a november 14-i tüntetés a Nagyváradon már elkezdett tüntetések folytatása, amelyeket a római és görög katolikus püspöki paloták előtt, valamint a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium előtt tartottak meg, most pedig a Premontrei Főgimnázium visszaszolgáltatásáért szerveztek meg. Kiemelte, hogy a tüntetést nem a Premontrei rend, hanem az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezte a közös cél érdekében. A prépost röviden felidézte a Premontrei Főgimnázium történetét, az ingatlanok elkobzását, és a sok éve tartó pereskedést, amellyel az iskola épületének visszaszolgáltatását akarják elérni. „Azért vagyunk itt olyan sokan, mert mindannyian szeretnénk visszatérni a régi gyökerekhez, és szeretnénk a gyermekeiknek és unokáinknak értékeinket visszaszerezni”-tette hozzá a prépost. Hangsúlyozta, hogy a premontrei rend nem a meggazdagodásért harcol, hanem egy szent célért, hogy a jogos tulajdont visszakapják.

Fontos az összetartás

Csűry István püspök Mikeás próféta könyvéből választott alapigének a mára kivetített mondanivalóját osztotta meg a jelenlevőkel: „Jaj, azoknak, akik álnokságot és gaztetteket terveznek fekvőhelyükön, és kora reggel végrehajtják, mert van hozzá hatalmuk! Megkívánják a mezőket és elrabolják, a házakat is elveszik, kihasználják az embert és háznépét, őt magát és örökségét”(Mikeás 2,1-2). Elmondta, hogy a háromezer éves üzenet ma is él: álnokság és gaztett volt, amikor az államosításkor eltulajdonítottak birtokát az egyháznak, a családnak, amikor elvették örökrészét az embereknek. Hozzátette, hogy a hatalom visszaélésével az embernek kötelessége szembe szállni. „Isten ajándékát elvenni akárkitől, egyet jelent magát az Isten tulajdonát ellopni. Az örökség eltulajdonítása a felebaráttal szemben is megbocsáthatatlan vétek. Valakitől elvenni azt, ami életfenntartásának része, egyenesen gyilkos szándékot hordoz. Nekünk nemcsak tiltakoznunk kell a „ne ölj” parancsa szerint, hanem követelnünk kell az életet, és az életre segítés minden formáját és lehetőségét”- tette hozzá a püspök.

Fontos az is, hogy a magyarok tartsanak össze, mert ha nincs összetartás, annál sebezhetőbb a nép: jogtiport állapotunkban egyedül a közös frontvállalás segíthet, összeilleszthető erőkkel, egymást támogató szeretettel, mert csak ebben van az örökség-visszaszerző reménység. Minden más út tragédiába visz, halálba dönt, hangzott el végezetül.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!