ERDON Helyi hírek

2012.11.25. 13:55

Kitárultak meseország kapui

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a kisdiákok körében az Aranytoll meseíró verseny, amelynek országos döntőjét november 23–25. között tartották meg a váradi Ady Endre Líceumban.

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a kisdiákok körében az Aranytoll meseíró verseny, amelynek országos döntőjét november 23–25. között tartották meg a váradi Ady Endre Líceumban.

A váradi Pertinax Egyesület idén is megszervezte a már hagyományosnak mondható Aranytoll F. Diószilágyi Ibolya meseíró emlékversenyt, melynek országos döntője az elmúlt hétvégén zajlott le. A szeptemberben meghirdetett meseíró versenyre tizenhat megyéből jelentkeztek magyar anyanyelvű negyedik osztályos tanulók. A megyei fordulón legjobb mesét író kisdiákok meghívást kaptak a váradi döntőre is. November 23-án, pénteken délután a gyerekeket és kísérő tanáraikat Tunyogi Katalin, az esemény főszervezője köszöntötte. Elmondta, hogy évről-évre egyre többen jelentkeznek minden megyéből: „Örülünk, hogy a kisdiákoknak egyre nagyobb kedve van nem csak mesét olvasni, hanem megmutatva kreativitásukat, meséket írni is”. Ezt követően a kis versenyzők rövid, vidám és hangulatos színpadi bemutatkozójára került sor. A gyerekek abból a meséből kellett egy rövid színpadi produkciót összeállítsanak, amellyel a döntőbe kerültek.

Meseírás

Másnap került sor az igazi megmérettetésre. A megyei versenyekhez hasonlóan a versenyzők ez alkalommal is tíz megadott szó alapján kellett mesét írniuk. A verseny délelőttjén a fogadó családok gyermekeit, illetve a meséket befejező versenyzőket kézműves foglalkozás várta. A zsűrinek idén is nehéz dolga volt az értékelés során, ugyanis nagyon sok ügyes mese született. A pontozás során értékelték az eredetiséget, a mesei fordulatokat, a helyesírást, a kerek tartalmat. A mesékből egy könyvet is összeállítanak majd. Szombat délután 17 órától szervezték meg a díjkiosztó gálát, amelyen Pásztor Gabriella a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónője és Zsigmond Emese a Napsugár folyóirat főszerkesztője értékelték röviden a délelőtt során született munkákat. Kiemelték a jó nyelvhasználatot, a gazdag szókincset, a helyesírást, de megemlítették azokat az apróbb hibákat is, amelyre oda kell figyelni a jövőben. Biró Rozália váradi RMDSZ-elnök, az esemény fővédnöke is köszöntötte a jelenlevőket.

Díjkiosztás

Tunyogi Katalin köszönetet mondott azoknak a családoknak, akik befogadták a más megyéből érkezőket, a pedagógusoknak, akik elkísérték és felkészítették a gyerekeket, és a tanítóképző négy végzős diákjának, akik a rendezvény lebonyolításában végig segítettek. A nyertesek kihirdetése előtt, a különdíjasokat szólították. Különdíjat ajánlott fel többek között a Napsugár Kiadó és Alapítvány, a Tanoda Egyesület, a Piticot Alapítvány, a Pertinax Egyesület és Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Az est utolsó mozzanataként kihirdették a meseíró verseny győzteseit: első lett Beke-Szabó Bence, Kolozs megyéből, második helyen végzett Kovács Erika Bihar megyéből és harmadik helyezést ért el Kulcsár Izabella Szatmár megyéből. A díjkiosztót színesebbé varázsolták a fellépők előadásai, amely rövid szüneteket is teremtett az eredményhirdetésben, így megnövelve az izgalmakat. Fellépett a Francisc Hubic Művészeti Iskola balettcsoportja, volt mesemondás és népdaléneklés is.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!