ERDON Helyi hírek

2012.11.06. 14:36

Ingyenes internetes pontok Nagyváradon

Ingyenes internet- és WiFi pontokat létesítenek Nagyváradon és Debrecenben egy határon átívelő projekt keretében. Az internetes pontokat valószínűleg jövő év januárjától használhatjuk.

Ingyenes internet- és WiFi pontokat létesítenek Nagyváradon és Debrecenben egy határon átívelő projekt keretében. Az internetes pontokat valószínűleg jövő év januárjától használhatjuk.

A WiFi és ingyenes internetes pontok létesítése Nagyváradon és Debrecenben elnevezésű projekt célja a határ menti kommunikáció javítása ingyenes internetes pontok létrehozásával a két város közterületein. Cristian Delcea a projekt vezetője és munkatársai sajtótájékoztató keretében ismertették a projektet. A fentebb említett célok mellett ingyenes internetfelhasználói tanfolyamokat szerveznek 110 személynek, közülük tíz fogyatékkal élőnek és 100 munkanélkülinek. A pályázat időtartama, amelyet a nagyváradi önkormányzat és a debreceni Info Park It szervezet közösen valósítanak meg, tizenkét hónap, ezalatt az idő alatt kell létrehozni az ingyenes internetes és WiFi pontokat 50 nagyváradi és 80 debreceni közterületen. A pályázat támogatási szerződését április 5-én írták alá, értéke 233.592,76 euró, amelyből 225.583,61 euró vissza nem térítendő támogatás. A helyi önkormányzat önrésze 122,349 euró, amelynek 98% vissza nem térítendő támogatás. Az 50 pont közel 600 hektárnyi területet fed majd le, és mindegyik pontnak 100-140 méteres hatótávolsága lesz, egy-egy ponthoz legtöbb 300 ember csatlakozhat.

Januártól használható

Cristian Delcea hozzátette, hogy a jelen pillanatban a közbeszerzési eljárás odaítélésének fázisában tartanak. A pályázat kivitelezésére két cég jelentkezett, az RDS és a Romtelecom szolgáltatók, a kettő közül az RDS ajánlatát fogadták el. Ha nem nyújtanak be óvást, a kivitelezési szerződés megkötése következik majd. A WiFi és ingyenes internetes pontok létesítését ez év decemberében fejezhetik be, és előreláthatólag 2013 januárjában már használható lesz. A pályázat szerint öt évig lesz ingyenes a szolgáltatás mind az önkormányzatoknak, mind a felhasználóknak: „hogy mi lesz öt év múlva, azt az is meghatározza, hogy milyen lesz a projekt fogadtatása és felhasználása, addigra az igények is változhatnak”-tette hozzá Cristian Delcea. A projekt kedvezményezettei elsősorban azok az utazók, akik átkelnek a két városon, az üzletemberek, az egyetemisták és a lakosok. Az 50 pontot főleg a város parkjaiban, terein helyezik el, továbbá többek között az állomáson, a piacok környékén, egyes villamosmegállókban, a Fő utcán, valamint a városi és az ősi strandokon.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!