ERDON Helyi hírek

2012.11.05. 12:50

Gondban a Waldorf-ovisok

Oktatásra nem igazán megfelelő terembe kerültek a magyar Waldorf-csoportosok. A szülők elégedetlenek, az illetékesek kivárnak.

Oktatásra nem igazán megfelelő terembe kerültek a magyar Waldorf-csoportosok. A szülők elégedetlenek, az illetékesek kivárnak.

 

Egyik olvasónk jelezte szerkesztőségünknek a gondot: el kellett költöznie a nagyváradi Waldorf-rendszerű óvodának az eddig székhelyéről, s emiatt tulajdonképpen szétesni látszik az egész. Az egyik oda járó gyermek édesapja, Bogdán Krisztián mondta el, hogy a tanintézet eddig az Aradi úton volt a Selina cég egyik ingatlanában, ám a bérleti szerződés lejárt, azt nem hosszabbították meg, ezért az óvodának, amely két román és egy magyar csoporttal működött, ki kellett onnan költöznie. „Augusztusig azt sem tudtuk, ezután hova kell majd járnia a gyereknek. Ezután a román és a magyar csoportok külön helyeken kaptak termet, ennek nyomán külön is váltak. Pedig a Waldorf-eljárás lényege, hogy együtt kellene tanulniuk. A magyar csoport az Orsolya óvoda egyik termébe került, de sajnos olyanba, amelyen nincs ablak, mesterséges a szellőztetése, és csak neonok világítják meg” – mesélte a szülő.

Elemzés alatt

Bogdán Krisztián elmondása szerint a mostoha körülmények miatt több magyar szülő át is vitte gyermekét a román csoportba, így 21 ovisból 14 maradt. Jártak a tanfelügyelőségen, rendezést kérve, ki is vitték a helyszínre az egyik illetékest, de megoldás eddig nem született. Az adott felelős azt mondta nekik, az RMDSZ-től kaptak utasítást arra, hogy a magyar gyerekek ezután külön legyenek. Ezért megkeresték az RMDSZ-t is, ahonnan telefonon felhívták Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettest. Ő azt válaszolta, konzultálnia kell másokkal is. „Az a gond, hogy ilyen körülmények között már nem tudjuk tovább tartani a gyerekeinket, nem tudjuk már, mit tegyünk” – panaszolta Bogdán Krisztián.

Megkerestük tegnap Kéry Hajnalt is, aki kérdéseinkre elmondta: az Orsolya óvoda minden kihasználható terme foglalt, ezért ott áthelyezésre nincs lehetőség. Elismerte, hogy kaptak szülői panaszt, sőt, már szeptemberben is szó volt erről, de nem találtak közös helyet a három csoportnak. Sőt – mondta a főtanfelügyelő-helyettes –, időközben az egyik román tannyelvű csoport már meg is szűnt. Jelezte még: arra vonatkozó kérvényeket nem kaptak, hogy egyes szülők a magyarból a románba akarnák átiratni gyermeküket. Összességében a helyzet a következő: tanácskozni kell többek között azzal a kollégájával, aki a tanfelügyelőség részéről kint járt a helyszínen, s a későbbiekben kaphatnak választ a szülők, mivel az ügy még mindig elemzés alatt van. Érdeklődésünkre azt mondta, a válasz ezen a héten, de legkésőbb a következőn esedékes.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!