ERDON Helyi hírek

2012.11.25. 17:12

Fejedelmi napot tartottak

Nagyvárad - Immár többéves hagyomány, hogy november folyamán magyar fejedelmekre emlékeznek a Lorántffy Zsuzsanna gimnázium tanulói. Pénteken előadások hangzottak el és a diákok koszorúztak is.

Nagyvárad - Immár többéves hagyomány, hogy november folyamán magyar fejedelmekre emlékeznek a Lorántffy Zsuzsanna gimnázium tanulói. Pénteken előadások hangzottak el és a diákok koszorúztak is.

 

Hét éve avatták fel Bethlen Gábor nagyváradi szobrát, s ettől kezdve tartják meg évente a református gimnáziumban a Fejedelmi napot – tudtuk meg Szabó Zsuzsa igazgatótól. Ezek a napok tulajdonképpen rendhagyó történelemórák, melyek során a témához kapcsolódó előadások mellett a diákok színdarabot is előadnak – így jobban átélik, megjegyzik a történések jelentőségét.

Utat mutatnak

Minden alkalommal egy-egy fejedelem életét ismerhetik meg közelebbről, ez alkalommal II. Rákóczi Ferencre emlékeztek. Az igazgató azt is kihangsúlyozta: ez az iskola ünnepe és nincs semmilyen politikai színezete.

Olyan példamutató és igaz magyar emberek életét ismerhetik meg ezeken a napokon a diákok – mondta később Takács Zoltán történelemtanár – akik méltán követhetőek és utat mutathatnak a mai ifjúságnak is.

A pénteki ünnepségen először az iskola kórusa adott elő korabeli dalokat, Kiss Huba zenetanár vezetésével, majd Takács Zoltán történelemtanár tartott előadást II. Rákóczi Ferencről – arról a fejedelemről, akinek „megpróbálták elvenni hazáját, identitását, de mindvégig magyar maradt”.

Magyar maradt

Az előadás során – melyet először az V-VIII. osztályos tanulók hallgathattak meg, később pedig a középiskolások – a diákok megismerhették különös sorsát, azt, hogy „bár minden adva volt ahhoz, hogy elvesszen a magyar nemzet számára, mindvégig magyar maradt”. Amikor fogva tartói elkövették azt a hibát, hogy hazaengedték, szembesült azzal, hogy a nép rabiga alatt van, így később a kurucfelkelés élére állt. Végül elfogadta a száműzetést – úgy érezte, hogy ezt a keresztet hordoznia kell – és száműzetésben is halt meg.

Koszorúzta

A Deák-Szebeni Imola és Tamás-Péter Réka tanárok által felkészített IX. osztályosok egy színdarabot is előadtak Rákóczi és a bujdosók életéről (a díszleteket Márton Katalin rajztanár készítette), majd az V-VIII osztályosok – amint az már hagyomány – a Petőfi-park felé vették útjukat, hogy megkoszorúzzák Bethlen Gábor nagyváradi szobrát.

Közben az iskola dísztermében folytatódott a műsor, immár a IX-XII. osztályosok számára. Időközben vendégek is érkeztek Török Sándor és Zatykó Gyula Bihar megyei EMNP-szenátorjelöltek személyében.

Dr. Fleisz János történész Bethlen Gábor fejedelemről tartott előadást. Mint elhangzott, gazdasági intézkedéseinek köszönhetően Erdély virágzásnak indult, célja volt a vallásszabadság megőrzése és előnyös békeszerződései arra világítanak rá: olyan fejedelem volt, aki nem pusztán alévetette magát a nagyhatalmaknak, hanem feltételeket is diktált. Hitéhez és egyházához ragaszkodó buzgó református volt, aki a legnagyobb harcokba is több szekérnyi könyvet vitt magával, s aki főiskolát is alapított.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!