ERDON Helyi hírek

2012.11.14. 13:33

Énekké átlényegült emberek

Nagyvárad- A 6. Interetnikai Színházi Fesztivál keretében kedd este a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band lépett fel az Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében. Jó hangulatú, remek koncertet adtak.

Nagyvárad- A 6. Interetnikai Színházi Fesztivál keretében kedd este a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band lépett fel az Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében. Jó hangulatú, remek koncertet adtak.

 

Egyes vélemények szerint a klezmer többet jelent egyedi, zsidó hagyománynál, valójában egy zenei stílusban kifejeződő mentalitást jelöl. Jelentése úgy fordítható: az ember átlényegül énekké. A zsidóság népzenéjére jellemző a dallamok szépsége és különös díszítése, az előadásmód egyedisége, a melódiák sajátos, olykor kesernyés, többnyire viszont humoros, tréfálkozó vagy éppen ironizáló hangulata, s sokszor az improvizáció is szerephez jut. Ennek megfelelően, bár a kedd esti előadás tulajdonképpen a márciusban tragikus hirtelenséggel elhunyt Ardelean Gabi koncertmester, hegedűművész, a Hakeshet Klezmer Band egyik alapítótagjának emlékére lett megszervezve, a hangulat egyáltalán nem volt szomorú, vagy lehangoló, annál is inkább, hogy a szinte pótolhatatlan űrt maga mögött hagyó nagyszerű művész is vidám, jó kedélyű személyiség volt. Ennek megfelelően az együttes tagjai- Ari-Nagy Sándor (billentyűk), Seidler András (dob), Boros Konrád Péter (nagybőgő), Ion Pântea (klarinét), Ilie Pop (harsona) és Nicolae Levi (hegedű)- úgy állították össze a műsortervet, hogy a felcsendülő szerzemények zöme az öröm diadalát, az élet szeretetét hirdesse. Azért természetesen ezzel együtt egy meggyújtott gyertya, egy hegedű, és egy fehér rózsa jelezte Ardelean Gabi hiányát...

Tevje, a tejesember

Emlékkoncert jellegén túl egy másik sajátossága is volt az előadásnak: az eddigi szólista, Szabó Kővári Katalin átadta a stafétabotot Szabó Bettynek. Számos nagyszerű kompozíció hangzott el, köztük a jiddis zene néhány gyöngyszeme. A legnagyobb taps azonban kétségkívül a Hegedűs a háztetőn című musical Ha én gazdag lennék című számának végén zúgott fel, melyet a Tevje bőrébe bújt Horányi László színész, rendező érdemelt ki. És az viszonyt már tényleg csak hab volt a tortán, amikor utolsó énekként a Hava Nagila című héber dalt csendült fel, melyet kis túlzással élve Izraelben szinte minden utcasarkon énekelnek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!