ERDON Helyi hírek

2012.11.28. 13:47

„Primitív dalok” Pressertől

Nagyvárad- Kedd este a Bihari Napló médiatámogatásával nagy sikerű, telt házas koncertet adott a váradi Állami Filharmóniában Presser Gábor. Régebbi és újabb szerzemények egyaránt felcsendültek.

Nagyvárad- Kedd este a Bihari Napló médiatámogatásával nagy sikerű, telt házas koncertet adott a váradi Állami Filharmóniában Presser Gábor. Régebbi és újabb szerzemények egyaránt felcsendültek.

 

A magyar zenetörténelem közelmúltjában tett időutazásnak is nyugodtan nevezhetjük Presser Gábor kedd esti váradi koncertjét, hiszen a fellépőről elmondható, hogy az LGT alapítótagjaként, illetve korábban az Omega zenekar tagjaként letette névjegyét ezen műfajban, s talán nem is él olyan magyar a Kárpát-medencében, aki életében legalább egyszer ne hallotta volna legalább egyszer valamelyik szerzeményét. Ennek tudatában valószínűleg senki sem csodálkozott azon, hogy a díszlet fő eleme a színpadon álló zongora volt, hiszen nincs is szükség rá, hogy egyéb látványelemek gazdagítsák az átélt élményt. Elég ehhez Presser Gábor mackós, sokak szerint dörmögően bársonyos hangja, néha kissé szarkasztikus történetei abból a világból, amikor Kóbor János fehér farmerzakója még az ő számára is elérhetetlen álom volt. A szerző szerint kissé „primitív dalok”, például a negyven esztendővel ezelőtt a Vígszínházban bemutatott Képzelt riportból, vagy „még abból is korábbról”. Olyan időkből, amikor a Magyar Rádióban betiltottak egyes dalokat, de a közelmúltból is. Szerelmetes dalok (Rozsdás szög) és a férfi bánatról szóló macho-dalok (Don Quijote Budapesten, Gazdag fiú szerelme). Azok számára íródott szerzemények, akiktől ha megkérdezik, hogy szerelmükkel jöttek-e el a koncertre, nem néznek ki oldalra, mielőtt felemelik a kezüket, és biztosak abban, hogy a párjuk sem teszi ezt...

Fényév távolság

Jó társaságban gyorsan repül az idő, és van is benne némi igazság. A Presser Gáborral töltött közel másfél óra is gyorsan eltelt, úgy, hogy szinte észre se vettük. Milyen jó, hogy van nekünk, mondhatnánk ezek után, a Kern Andrásnak írt szerzeményét parafrazálva, titkon abban reménykedve, hogy jó barátok lettünk. Köszönjük neki a felejthetetlen, playback mentes zenei élményt, a Kék asszonyt és a Rúzsa Magdinak köszönhetően is újra felfedezett Mozit, bízva benne, hogy nem választ el minket Fényév távolság és máskor is látni fogjuk még Váradon a Ringasd el magad és a Valaki mondja meg szerzőjét.

Ciucur Losonczi Antonius

 

FOTÓ: Ovi D. Pop

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!