ERDON Helyi hírek

2012.11.30. 09:29

Adománygyűjtő hangversenyek

Thurzó Zoltán zongoraművész több művésztársával együtt decemberben hangversenysorozatot szervez, és a koncerteken összegyűlt adományokból zongorát vásárolna a fiatalság hatékonyabb oktatása érdekében.

Thurzó Zoltán zongoraművész több művésztársával együtt decemberben hangversenysorozatot szervez, és a koncerteken összegyűlt adományokból zongorát vásárolna a fiatalság hatékonyabb oktatása érdekében.

Thurzó Zoltán csütörtökön ismertette a hangversenysorozat részleteit a sajtó képviselőivel: „Tudomásom szerint ilyen jellegű kezdeményezésre még nem volt példa Nagyváradon. Aki ismer, tudja, hogy az olyan friss elképzeléseket részesítem előnyben, amelyeknek közösségformáló, oktató jellege van”. A zongoraművész elképzelése szerint a három alkalomból álló hangversenysorozat során összegyűlt pénzadományokból a Classic Arts Kulturális Egyesületen keresztül egy zongorát vesznek, amellyel az iskolások zenei oktatásához járulnának hozzá. Hozzátette, hogy a Filharmónia által szervezett leckekoncerteket nem tartja elegendőnek, de ezt nem helyettesíteni, hanem kiegészíteni szeretné ötletével. „Szeretném, ha a váradi zeneoktatás dinamikusabb lenne, és a helyi és külföldi művészek is hozzájárulnának ehhez. Elképzelésem szerint, ha sikerül megvenni a zongorát, akkor másfél-kéthavonta oktató jellegű előadásokat, foglalkozásokat szerveznék, többek között az Ady Endre Elméleti Líceumban is”.

Hangversenysorozat

A hangversenysorozat első koncertjére december 9-én 18 órától kerül sor a váradi Szent László Plébániatemplomban. A zenés-irodalmi esten Thurzó Zoltán mellett közreműködik Meleg Vilmos színművész, aki a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a zene mindig nagyon inspirálólag hat a versmondásra. December 15-én 18 órától a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar lép fel az Ady líceum dísztermében, december 16-án 18 órától szintén ezen a helyszínen Kodály Zoltán összes zongoraművét játssza majd el Thurzó Zoltán, miközben Holló Cs. Kinga és Gavrucza Tibor festőművészek a zene hatására festeni fognak, így egyesítve a két művészeti ágat. Thurzó Zoltán elmondta, hogy a zongora 6-8000 euróba kerülne, de a pénzadományok mellett régi hangszereket is szívesen fogadnak, amelyeket rekondicionálva szintén a fiatalság zenei oktatására fordítanának.

Tóth Márta az Ady Endre Líceum igazgatónője üdvözölte az ötletet, de hozzátette, hogy a filharmónia leckekoncertjei nem a zenei tananyagot kívánják kiegészíteni, hanem megismertetik a diákokkal a különböző hangszercsaládokat, zenei stílusokat. Az eseményt támogatja az Ady Endre Líceum, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, valamint az RMDSZ nagyváradi frakciója. Adományokat a hangversenyek alkalmain kívül a Classic Arts Kulturális Egyesület bankszámlaszámára lehet utalni: RO64 OTPV 2200 0030 9377 RO01.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!