ERDON Helyi hírek

2012.10.30. 13:21

Roma nők integrációs projektje

A Femrrom elnevezésű projekt eddigi tevékenységének kiértékelő konferenciáját tartották meg október 30-án Nagyváradon. A projektet a Szociális, Család- és Munkaügyi Minisztérium indította a Pakiv Egyesülettel partnerségben.

A Femrrom elnevezésű projekt eddigi tevékenységének kiértékelő konferenciáját tartották meg október 30-án Nagyváradon. A projektet a Szociális, Család- és Munkaügyi Minisztérium indította a Pakiv Egyesülettel partnerségben.

A Femrrom projekt 2010-ben indult és a roma nők munkaerő-piaci és szociális integrációját tűzte ki célul, amely az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. A projektet a Szociális, Család- és Munkaügyi Minisztérium indította a Romániai Pakiv Egyesülettel partnerségben, továbbá görög és portugál partnerek segítették a programot, mivel ezekben az országokban már sikerrel alkalmazták ezt a modellt. A 18.500.000 lej értékű projekt három éve indult az ország három fejlesztési régiójában: Észak-nyugati, Dél-nyugati és Közép-Romániai Fejlesztési Régiókban. Mindegyik régióban, ezeken belül Nagyváradon, Zsilvásárhelyen és Gyulafehérváron három One-stop elnevezésű foglalkoztatási műhelyt alakítottak ki, ahol a kedvezményezettek minden személyre szabott szolgáltatást egy helyen kaphatnak meg. Ezeken a pontokon keresztül 1000 roma nő részesülhet tanácsadásban, továbbá 550 roma nő vehet majd részt szakképzésen. Az 550 személyből 168-an már befejezték a kurzusokat, és a további 382 személy a jövő év elején fejezi be.

Szociális integráció

Szintén a projekt keretén belül 100 személy szakmai orientáción vesz részt, és további 200 roma nő helyezkedhet el a munkaerő piacon, valamint további szociális integrációs tevékenységet is szerveznek. Ezen kívül mind a három régióban alapítottak, vagy folyamatban van az alapítása öt szövetkezetnek, amelyekben körülbelül 100 roma nő kap majd munkát. A konferencián Lucian Docea a Pakiv Egyesület részéről köszöntötte a résztvevőket, majd Ştefania Andreescu projektmenedzser ismertette a programot, annak részeit és fontosságát. Ezt követően Ilie Linţu a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tanácsadója a regisztrált munkanélküli romák számát ismertette, majd elmondta, hogy a programnak fontos szerepe van a roma nők foglalkoztatásában. Az egész napos konferencia keretében részletesen ismertették a Femrrom projekt tevékenységét és eddigi eredményeit, valamint a programban résztvevő Varga Evelyn Karmen és Szabó Elvira Betty is elmesélték tapasztalataikat.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!