ERDON Helyi hírek

2012.10.07. 14:58

Lelki házzá épülő élő kövek

Nagyvárad- szombaton második alkalommal szervezte meg a Családosok találkozóját a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. Tartalmas, jó és értékes programok várták a több száz résztvevőt.

Nagyvárad- szombaton második alkalommal szervezte meg a Családosok találkozóját a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. Tartalmas, jó és értékes programok várták a több száz résztvevőt.

 

Fontos, hogy a család tagjai, a házaspárok egyre jobban megismerjék egymást. Ezt megtapasztalni ugyanis belső öröm, elmondani egymásnak boldogság, kimutatni a közösségnek pedig tanúságtétel az emberi méltóságról és hivatásról, mely előmozdítja az egész társadalom fejlődését- hangsúlyozta a római katolikus Püspöki Palota dísztermében megtartott nyitóbeszédében Exc. Böcskei László váradi megyés püspök. A Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá! (1 Pét 2,5) mottójú rendezvényre az egyházmegye minden sarkából érkeztek hívek, akiknek a megszólításával saját bevallása szerint egy kicsit gondban volt a főpásztor. Úgy vélte: a múlt évben megszervezett kellemes találkozó tapasztalatai alapján a kedves családok megszólítás túl kevés, a kedves vendégek száraz és hivatalos, a kedves résztvevők pedig túl távolságtartó lenne, ezért talán a kedves testvéreink formula volna a legalkalmasabb annak kifejezésére, ami széppé teszi az együttlétet, és az egymásra való odafigyelés öröméből fakad. Ugyanakkor hangsúlyozta: Szent Péter idézett szavai nemcsak érintik, hanem ki is merítik a családi élet azon kihívását, mely a házasságon belüli szövetség közös építésében éri el kibontakozását. Ez a jegyesek álma és terve, de leginkább a házastársak élettapasztalata, a házasélet építése pedig egy állandó feladat kell legyen az érintettek számára. Ennek az építésnek azonban létezik egy másik dimenziója is, a felebaráti szeretet, a ragaszkodás Krisztushoz és a tiszta élethez, a magasztosabb célok szolgálatához, és az egyház ehhez próbál meg segítséget adni, bátorítást nyújtani.

Kegyelmi időszak

A buzdító szavak után három előadás hangzott el. Pálos István főesperes-kanonok, várad-szőlősi plébános arra hívta fel a figyelmet: nem csupán a társadalom alapsejtjei vagyunk, hanem Isten gyermekei is, az Úr nagy családja. Ez az ünnepi nap ezért kiragadja a megjelenteket a mindennapok taposómalmából és energiát, segítő kegyelmet csepegtet beléjük, hogy aztán imádságos lélekkel tovább tudjanak haladni a számukra kijelölt úton, miközben tudatában vannak annak, hogy a keresztény életforma semmilyen más életformához nem hasonlítható. A családi élet szépségeiről és az isteni szeretetről beszélt két házaspár- Veres Kármen és István, valamint Oláh Levente és Tünde is, majd a szünet után különböző programok zajlottak Kovács F. Zsolt irodaigazgató és Micaci Cristian pasztorális tanácsadó irányításával. Csoportbeszélgetések és imádságos együttlétek is voltak, a nap fénypontjaként pedig Exc. Böcskei László megyés püspök a családokkal és a papokkal közösen szentmisét mutatott be a Székesegyházban. Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt, prédikációjában pedig a főpásztor arra hívta fel a figyelmet: az isteni gondviselésnek tekinthető, hogy az egyházmegye a második családi találkozót egy kegyelmi időszak küszöbén ünnepli, ugyanis XVI. Benedek pápa október 7-én nyitja meg Rómában a 13. rendes püspöki szinódust. A főpásztor szentbeszédében a zsinat munkadokumentumából is idézett, azt tanácsolva: hinnünk kell abban, hogy minden probléma mögött ott van a hit öröme is, mely világít a sötétben és megalapozza a boldogabb jövőnket, ezért tanúskodnunk kell Isten jelenlétéről és emberszeretetéről a jövő generációja számára is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!