ERDON Helyi hírek

2012.10.30. 13:14

Kiállítás nyílik régi síremlékek fotóiról

Nagyvárad- Szerda délelőtt 10 órakor a Rulikowszki-temető főbejáratánál szabadtéri fotókiállítás nyílik azoknak a régi síremlékeknek egy részéről, melyeket Kordics Imre helytörténész leltározott fel és fényképezett le.

Nagyvárad- Szerda délelőtt 10 órakor a Rulikowszki-temető főbejáratánál szabadtéri fotókiállítás nyílik azoknak a régi síremlékeknek egy részéről, melyeket Kordics Imre helytörténész leltározott fel és fényképezett le.

 

Az RMDSZ székházában tartott keddi sajtótájékoztatón Biró Rozália frakcióvezető felidézte, hogy körülbelül másfél esztendővel ezelőtt kezdődött el Kordics Imre helytörténész segítségével az az igényes, viszontagságos és számtalan akadályba ütköző munka, melynek egyik látható eredménye az október 31-én megnyíló és három napig megtekinthető fotókiállítás. Akkor még Sárközi Zoltán önkormányzati képviselő vezette a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványt, és ő kezdeményezte a Rulikowski-temetőben levő, ismeretlen helyű sírok megtalálását, letisztítását, lefényképezését, dokumentálását, illetve felleltározását annak érdekében, hogy ne váljanak az enyészet martalékává. Ezért szerződést kötöttek az ez irányú elkötelezettségéről ismert Kordics Imrével, aki korábban az olaszi-temető monográfiáját is elkészítette. Sajnos szűkös anyagi keretet biztosítottak a részére, és a helyhatósági választások után, miután eltávolították Sárközi Zoltánt a Műemlékvédő Alapítványtól, az önkormányzat a vele való megállapodást is felmondta.

Leletmentés

Sárközi Zoltán hangsúlyozta: a felleltározáson kívül rendkívül fontosnak tartja a leletmentő munkát, nehogy a Rulikowszki- is az olaszi-temető sorsára jusson. Ugyanakkor azoknak az emlékhelyeknek a megóvására is törekszik, melyek létezéséről eddig nem tudtak. Elmondta: noha az ő műemlékvédő tevékenységére nem tart igényt Ilie Bolojan polgármester, azért az RMDSZ-frakció nem adja fel, és a Pro Liberta Partium Egyesülettel közösen- melynek rajta kívül még Delorean Gyula és Pásztor Sándor helyi tanácsosok a tagjai- megpróbál pénzforrásokat megpályázni annak érdekében, hogy nyomatott formában megjelenhessen a Rulikowszki-temetőről szóló monográfia. Megjegyezte: ez az értékmentő keresztmetszet különben nem csupán a magyarság, hanem a teljes közösség javát szolgálná. Külön köszönetet mondott Seidler Andrásnak, a Nagyváradi Zsidó Hitközség alelnökének, aki hozzájárult ahhoz, hogy az izraelita temető lévő sírkövekről is készüljenek képek, ami ritkaságnak számít amúgy, Liviu Andricának, a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) vezérigazgatójának, amiért konstruktívan viszonyult a kiállítás megrendezéséhez, Debreczeni Sándornak, mert kinyomtatta a fotókat, és annak a margittai építkezési cégnek, mely az állványtáblákat biztosította.

23 fénykép

Kordics Imre az említett személyeken kívül ifj. Pásztai Ottó volt temetőgondnoknak és Bimbó-Szuhai Tibor, az ADP volt műszaki igazgatójának a segítségét köszönte meg. Aláhúzta: a kulturális örökség részei a temetői emlékek, szokások is, s egy sírkertnek ugyanúgy van jól körülhatárolható történelmi része, ahogy egy adott településnek. A Rulikowski-temető 1870-ben nyílt meg, amikor az 1848-as lengyel tisztet újratemették, de ennél korábbról datálható 14 emlékhelyet is fellelt, melyek közül hétnek csak a sírköve van meg, hétnek pedig a sírhelye is, de közös jellemzőjük, hogy nincs gazdájuk. A legrégebbi egy 1786-ból származó örmény sírhely és -kő, de a kiállított 23 színes fénykép között megnézhetőek azok is, melyek Zsiga Miklós (Nicolae Jiga) és feleségének, a Veiszlovits-családnak, Kecskeméti Lipót rabbinak, Iosif Vulcannak és Gozsdu Manó (Emanuil Gojdu) szüleinek a sírhelyét, vagy Rimler Károly obeliszkjét ábrázolják. Érdekességként a helytörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy két, első világháborús hősnek a sírhelye gazdátlan, és a neológ zsidó temetőben helyezték örök nyugalomba a holnapos Emőd Tamást, illetve katolikusként temették el a kikeresztelkedett Diósy Ödönt, aki ha nem lett volna annyira engedékeny, talán soha sem születtek volna meg Ady Léda-versei.

Gazdátlan sírhelyek

Kordics Imre helytörténész meglátásában a gazdátlan sírhelyek esetében megoldást jelenthetne, ha civil szervezetek megváltanák, illetve egyszerűen kimentenék ezeket, vagy törvényileg műemléknek nyilvánítanák. Sárközi Zoltán önkormányzati képviselő elmondta: ez irányú próbálkozás különben már történt, a várad-újvárosi RMDSZ-tagok által alapított, és Sauer András vezette civil szervezet bejelentette gondnoksági igényét az örmény sírra, de még nem kapott választ.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!