ERDON Helyi hírek

2012.10.21. 15:05

Kezdődik a segélyosztás

Nagyvárad - Hétfőtől kezdik el osztani a szerény jövedelműeknek járó élelmiszersegélyeket, hangzott el az ASCO pénteki sajtótájékoztatóján.

Nagyvárad - Hétfőtől kezdik el osztani a szerény jövedelműeknek járó élelmiszersegélyeket, hangzott el az ASCO pénteki sajtótájékoztatóján.

 

A segélyeket már nem a Városháza volt étkezdéjénél osztják, mivel annak a helyiségnek más rendeltetése lesz, hanem a Sucevei utca 32-34 szám alatti lerakatnál. Ez a nagypiaci villamosmegállóhoz van közel, illetve megközelíthető a 12. sz. busszal (Horea utcai megálló), a 14. sz. busszal ( a volt helyőrség épületénél lévő megálló), valamint a 15 sz. és 16 sz. busszal (December 1 park melletti megálló).

Jogosultak

A segély azoknak az egyedülálló személyeknek, vagy családoknak jár, ahol az egy főre eső nettó jövedelem nem éri el a 400 lejt. A következő kategóriák jogosultak: a szociális segélyben részesülők, azok a munkanélküliek akiknek jár a munkanélküli segély, a nyugdíjasok, a súlyosan, illetve halmozottan fogyatékos személyek, akik nem állami gondozásban élnek; jár a segély továbbá azoknak a mozgáskorlátozottak, veteránoknak és háborús özvegyeknek, akik az 1991 évi 49. sz. törvény szerinti támogatásokban részesülnek, illetve más, speciális jövedelemben részesülőknek - többek között azoknak, akik politikai üldözöttek voltak, akiket etnikai alapon üldöztek 1940 és 1945 között, akik özvegyeknek járó segélyt kapnak. A kategóriák az ASCO honlapján (http://www.asco-oradea.ro/), a vonatkozó törvényekkel együtt részletesen le vannak írva.

Adagok

Mint megtudtuk, a segélyre jogosultak listáját a Megyei Tanácstól kapta meg az ASCO. Tavaly volt mód arra, hogy segélyt adjanak azoknak is, akik jogosultak ugyan, ám a listán valamilyen okból nem szerepeltek, az idén viszont egyelőre nincsenek plusz adagok – tudatta Felix Cozma, az ASCO delegált igazgatója.

A csomagok összetétele változott némiképp tavaly óta. A jogosultak 14 kg lisztet, 4 kg málélisztet, 0,8 kg száraztéstát, 6 kg rizset, 3 kg cukrot, 6 liter olajat, 1 kg szárazbabot, 1,56 kg zöldborsót, 0,5 kg kekszet, 0,8 kg sűritett paradicsomot, valamint 1,6 kg paradicsomlében eltett paradicsomot kapnak – mindez összesen 40 kilogramm. Az olaj egyelőre nem érkezett meg, azt a későbbiekben kapják majd meg a jogosultak, de még e nélkül is nélkül is egy súlyos (34 kilogrammos) csomagot kapnak, így az ASCO kéri őket, hogy szervezzék meg a szállítást. A hivatal önkéntesei egyébként azokban az esetekben, ahol ez nem oldható meg másképp, házhoz viszok majd a csomagot. Kérik tehát azokat, akik nem tudnak eljönni, hogy vegyék fel a kapcsolatot a hivatallal.

Dokumentumok

A segélyosztás hétkönap 8-tól 15 óráig tart egészen jövő február 15-ig. Bihar megyében a különböző kategóriájú jogosultak száma 12.925, a teljes, kiosztandó élelmiszermennyiség pedig 507.435 kilogramm.

A szükséges dokumentumok: a jogosult, valamint a jogosult nevében jelentkező személyazonossági okirata, kiskorúak esetében pedig a születési bizonyítvány, valamint a törvényes gyám szeméyazonossági okirata.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!