ERDON Helyi hírek

2012.10.25. 12:44

Iskolaügy: visszaköszönt a történelem

Nagyvárad- Csütörtökön az RMDSZ-székházban a Stănişoarei/Garay utcai iskolaépület ügyében tartott közös sajtótájékoztatót Pásztor Gabriella, a Szacsvay-iskola igazgatója és Biró Rozália frakcióvezető.

Nagyvárad- Csütörtökön az RMDSZ-székházban a Stănişoarei/Garay utcai iskolaépület ügyében tartott közös sajtótájékoztatót Pásztor Gabriella, a Szacsvay-iskola igazgatója és Biró Rozália frakcióvezető.

 

Azért tartották a sajtótájékoztatót, mivel mint honlapunk is beszámolt róla, a keddi tanácsülésen a román pártok képviselői megszavazták, hogy a városi önkormányzat a Szacsvay Imre Általános Iskola Stănişoarei/Garay utcai épületét a Mihai Eminescu Főgimnázium kezelésébe adja át. Biró Rozália RMDSZ-es frakcióvezető elképesztőnek és felháborítónak nevezte, hogy egy nyilvános közgyűlésen egy ilyen horderejű, sok magyar családot érintő döntést hozzanak úgy, hogy bár a testületi ülésre meghívták az érintett iskola vezetőjét is, a működési szabályzat „holmi kisbetűs részére” hivatkozva ne adjanak szót neki. Mekkora felelősségtudat áll az érintett tanácsosok munkája mögött, ha gúnyt űzve a demokrácia és a szólásszabadság alapvető követelményéből, megvonják valakitől a szólás lehetőségét?- tette fel a kérdést. Arra hívta fel a figyelmet: Ilie Bolojan polgármester főleg azzal indokolta a kezelési jog átadását, hogy a két iskola- amúgy a Polgármesteri Hivatal által készíttetett- kétnyelvű táblái közül a Szacsvay-iskolájé tizenöt centiméterrel nagyobb. Ez bizonyára annyira „érzékenyen érintette őt”, hogy arról is megfeledkezett: a tanévkezdet előtt a két iskola igazgatónője szóbeli egyezséget kötött az épület közös használatáról, közölte az RMDSZ-es elöljáró. Megjegyezte: az is megdöbbentő, hogy a Helyi Tanács, illetve a városvezetés milyen nagyvonalúan lép túl azon, hogy a tanfelügyelőség tulajdonképpen két törvénytelen átiratot küldött augusztusban, hiszen nincs jogköre eldönteni, hogy kinek adjon oda egy iskolaépületet. Biró Rozália ugyanakkor azt is nehezményezte, hogy a szakapparátus olyan jelentést dolgozott ki, mely csupán az Eminescu Főgimnáziumba járó gyermekek, illetve szüleik álláspontját veszi figyelembe, a szacsvaysokét pedig nem, figyelmen kívül hagyva számos engedélyt, jóváhagyást és egyéb dokumentumot. „Nagyjából ennyire érdekli Várad jelenlegi városvezetését az, hogy a magyar közösség mit akar”, mondta az RMDSZ-es frakcióvezető, majd bejelentette: vizsgálják annak jogi lehetőségét, hogy megtámadják a tanácsi határozatot, ugyanis harcolni fognak az épületért.

Ellehetetlenítés

Pásztor Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola azokat az érveit ismételte el, melyekről az Erdély Online oldalán már olvashattak a vele készült beszélgetésről szóló anyagunkban. Ezeket azzal egészítette ki, hogy 1987-ben már történt egy ehhez hasonló eset, amikor a Román Kommunista Párt által odarendelt külsős igazgatót, illetve a tanfelügyelőséget arra utasították, hogy a Körös utca 20. szám alatti épületet adják egy vállalatnak, mely ezután raktárként használta. Úgy vélte: a cél akkor és most is az volt, hogy ellehetetlenítsék az iskola működését, hiszen csupán a Stănişoarei utcai épületnek a jogviszonya tisztázott, újítható fel tehát, a Körös utca 6. szám alatti ingatlant már visszaszolgáltatták a katolikus egyháznak, az Eminescu utcai főépület pedig per tárgyát képezi. Az igazgatónő azt is furcsállotta, hogy csütörtök reggel az Ingatlankezelőség (AIO) megbízásából a Közegészségügyi Hatóság felügyelői akarták ellenőrizni a Stănişoarei utcai épület étkezdéjét, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az ominózus tanácsülés előtt a Szacsvay-iskolát értesítették arról, hogy elvégeznek bizonyos munkálatot a vitatott épület udvarán, ami tehát azt jelenti, hogy úgy tudták az illetékesek is, hogy ennek a tanintézetnek a kezelésében van.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!