ERDON Helyi hírek

2012.10.08. 12:17

Iskolák közötti konfliktus a helyhiány miatt

Vita alakult ki az Eminescu Főgimnázium és a Szacsvay Imre iskola között a Stanisoarei utcai ingatlan használata körül.

Vita alakult ki az Eminescu Főgimnázium és a Szacsvay Imre iskola között a Stanisoarei utcai ingatlan használata körül.

 

A vitát egy Vasile Moza nevű férfi erősítette fel, aki a szülők képviselőjének mondja magát, és aki feljelentést tett a polgármesteri hivatalnál, a tanfelügyelőségen és a prefektúrán, melyben azt nehezményezi, hogy a Szacsvay iskola egyik osztálya törvénytelen módon működik az említett ingatlanban, mint ahogy jogalapot nélkülözőnek ítéli meg azt is, hogy a Szacsvayban tanuló diákok a Stanisoarei utcai ingatlanban kialakított étkezdében esznek. És hogy a felháborodása teljes legyen, a Szacsvay iskola is kihelyezte az ingatlanra a saját hivatalos tábláját.

Az ügyben felkerestük Pásztor Gabriellát, a Szacsvay iskola igazgatónőjét, aki a következőket mondta: az épület 1950 óta működik tanintézményként és 1982 óta volt az egykori iskolának (vagyis a mostani Szacsvay iskolának jogelődje) egyik épülete.

Tavaly szeptember 9-én vette fel az iskola a Szacsvay Imre nevét, ekkor a román elemi osztályok átkerültek az Eminescu iskola hatáskörébe, és átköltöztek a Stanisoarei utcai épületbe, de még maradt egy 27 négyzetméteres üres terem, mellette pedig egy 16 négyzetméteres terem.

„Az idén szeptember 15-én Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelővel végigjártam az iskolánkat, hogy lássa, hogy gondunk van az előkészítő osztály elhelyezése körül. A kollégáim jelenlétében egyeztünk meg a főtanfelügyelő úrral abban, hogy az az egyetlen megoldás, ha a Stanisoarei utcai épületben lévő három román step by step osztály mellé a huszonhét négyzetméteres kis terembe kerül a mi előkészítő osztályunk, és később megoldjuk azt, hogy ezt a termet összekötjük a 16 négyzetméteres teremmel” - vázolta a helyzetet Pásztor Gabriella. Az igazgatónő elárulta azt is, hogy az Eminescu Főgimnázium igazgatónőjével is meg tudtak egyezni abban, hogy a Szacsvay előkészítő osztálya működhet a Staniosoarei utcai épületben, „nem beszélve arról, hogy a tavaly úgy működtünk, hogy a Szacsvay iskola számláját terhelte az ott működő három román osztály közköltsége, de mi ezt természetesnek tartottuk, mert minden gyereknek egyformán biztosítjuk a feltételeket.”

Pásztor Gabriella a továbbiakban kifejtette: az idén nyáron a helyi tanács által elfogadott, iskolahálózatról szóló helyi tanácsi határozatban a Stanisoarei utcai épületet az Eminescu Főgimnáziumhoz utalták, míg a Szacsvay iskola a határozat értelmében a Szaniszló/Eminescu és a Körös/Vladimirescu utcai ingatlanokban működik, de mint mondta, a Szacsvay vezetősége már korábban kérte ennek a kitételnek a módosítását, majd hozzátette, hogy az iskola tábláját azért tették fel az ingatlanra, mert a polgármesteri hivatal felszólította a tanintézményeket, hogy mindenhova, ahol oktatási tevékenység folyik, tegyék ki tábláikat.

Pásztor Gabriella elárulta azt is, hogy terveik is vannak a Stanisoarei utcai épület a fejlesztéséről, a Szacsvay iskola ugyanis nem tett le arról, hogy a Stanisoarei utcai épületben egy modern étkezdét alakítson ki a gyerekek számára. Arra a kérdésünkre, hogy a jelenlegi helyzet okán megkeresi-e a főtanfelügyelőt, Pásztor Gabriella azt válaszolta: „mi megegyeztünk valamiben a főtanfelügyelő úrral, így azt tartom természetesnek, hogy a főtanfelügyelő úr is azon az állásponton van, hogy az oktatáson legyen a hangsúly ne az áskálódáson.” Megtudtuk azt is, hogy a szerdai nap folyamán a tanfelügyelőség képviselői is kiszálltak a Szacsvay iskolába, hogy az ottani körülményekről tájékozódjanak. „Bebizonyítottuk nekik, hogy itt helyhiány van. Ennek a kivizsgálásnak az volt a feladata, hogy nézzék meg, hogy a feljelentésnek mennyi a valóságalapja, és hogy ezt követően válaszoljanak a feljelentőnek” - zárta szavait az igazgatónő.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!