ERDON Helyi hírek

2012.10.11. 14:23

Ingyenes fogorvosi vizsgálatok

A szájhigiénia volt a témája annak a csütörtöki kerekasztal beszélgetésnek, mely egy átfogó, országos program részét képezi. Ingyenes fogorvosi konzultációk zajlanak megyénkben is október végéig.

A szájhigiénia volt a témája annak a csütörtöki kerekasztal beszélgetésnek, mely egy átfogó, országos program részét képezi. Ingyenes fogorvosi konzultációk zajlanak megyénkben is október végéig.

 

Dr. Florian Bodog egészségügyi államtitkár, a megyei kórház volt igazgatója köszöntötte a Continetnal szállóban egybegyűlteket a több városban párhuzamosan zajló Orális egészség Romániában elnevezésű kerekasztal beszélgetésen, melyet a Nagyváradi Egyetem mellett a Galxosmithkline, valamint a Wrigley Romania szervezett. Röviden ismertette az Európai Parlament által kezdeményezett projektet, melyhez az idén Románia is csatlakozott. Claudiu Pop prefektus elmondta, hogy mivel ő maga is nagyon tart a fogorvosi beavatkozásoktól, támogat minden olyan kezdeményezést, mely a megelőzésre irányul.

Megelőzés

Ovidiu Mureșan alpolgármester elmondta: az önkormányzat hamarosan fontos döntést kell hozzon az iskolai orvosi és fogorvosi rendelők működésével kapcsolatban, annyit viszont megelőlegezhet, hogy „korrekt és a gyerekek érdekeit szolgáló” döntés lesz. Dr. Constantin Romanul professzor, a Nagyváradi Egyetem orvosi és gyógyszerészeti karának dékánhelyettese kihangsúlyozta, hogy a száj megbetegedései több pénzt emésztenek fel, mint a rákos megbetegedések, illetve a szív és érrendszeri betegeségek, s más országokban – többek között Magyarországon is - komoly pénzt szánnak ezek megelőzésére. Nálunk az elmúlt években kezdődött el az iskolások és az óvodások fogorvosi ellenőrzése. A későbbiekben elhangzott: a száj rákos megbetegedése kizárólag erős dohányosoknál, illetve rendszeres alkoholfogyasztóknál alakul ki, azoknál pedig, akik sokat dohányoznak és sokat is isznak, 38-szor nagyobb a szájrák kialakulásának esélye. A statisztikák többek között arra mutatnak rá: nálunk egy személy átlagban másfél tubus fogpasztát használ fel, a fogkefét pedig a lakosság túlnyomó többsége addig használja, míg teljesen elkopik, holott havonta kellene cserélni.

Mosoly-akció

Dr. Sonia Drăghici, a Képviselőház egészség- és családügyi bizottságának tagja szintén statisztikai adatokat ismertetett. Mint elhangzott, a lakosság 71%-nak legalább egy lyukas foga van, 38% szenved a fogíny megbetegedéseiben, 66% pedig az utóbbi évben egyetlen fogorvosi vizsgálatot sem végzett. Ismertette még az ártalmas étkezési és higiéniai szokásokat, s kitért arra, hogy a szociálisan hátrányos helyeztben élőket sokal inkább veszélyeztetik a száj megbetegedései, s ugyancsak ők azok, akik nem tudják megengedni maguknak a fogászati kezeléseket.

A Románia mosolyog elnevezésű projekt szeptemberben kezdődött el, azóta különféle, megelőzésre irányuló akciók zajlottak országszerte. A Duna-Deltában például tizennégy iskolában alakították ki a „mosolysarkot”, ahol fogpasztát és fogkefét osztanak a gyerekeknek, s egyúttal el is mondják nekik a szájhigiéniával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Bihar megyében az elkövetkezendőkben mintegy kétezer gyereket tájékoztatnak majd a fogak gondozásának szerepéről, s október végéig 81 Bihar megyei Fogorvosi rendelőben ingyenes vizsgálatra jelentkezhetnek be a lakosok, s ezekben a rendelőkben tájékoztató nyomtatványokat is osztanak. Minderről további információkat a www.zambesteromania.ro honlapról tudhatnak meg az érdeklődők.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!