ERDON Helyi hírek

2012.10.09. 15:14

Ingatlanpanamát gyanít az EMNP Nagyváradon

Ingatlanpanamát sejt az RMDSZ és a vele együttműködő MSZP részéről a nagyváradi Ady Központ elárverezése kapcsán az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Sajtótájékoztatón szóltak erről.

Ingatlanpanamát sejt az RMDSZ és a vele együttműködő MSZP részéről a nagyváradi Ady Központ elárverezése kapcsán az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Sajtótájékoztatón szóltak erről.

 

Véletlenül vették észre a nagyváradi önkormányzat honlapján a kiírást, innen tudták meg, hogy árverésre bocsátja az önkormányzat a magyarországi kormánytámogatással épült nagyváradi Ady Központot. Erről tartottak kedden tájékoztatót az épületkomplexum kerítése előtt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői. Mint ismeretes, 2002-ben a Tőkés László vezette egyházkerület kapott 320 millió forintos kormánytámogatást az akkori Orbán-kabinettől arra, hogy Ady szülőfalujában, Érmindszenten zarándokhelyet, termálszállót és konferenciaközpontot hozzon létre. Ám közben kormányváltás jött, s a hivatalba lépett Medgyessy-kabinet a 320 milliót átirányította Váradra az RMDSZ-es érdekeltség alatt is álló Mecénás Alapítványnak. A pénzből végül megépült Váradon a Városi strand mellett egy konferenciaközpont, s ma is ott áll egy félbehagyott szálloda. Az önkormányzat most arra hivatkozva akarja ezt elárverezni, hogy nem fizették utána az adót. A licit szerdán lesz. Az EMNP vezetői kedden rámutattak: számos vonzatában gyanús az ügy. Úgy vélik, épp az építésben és a magyar kormánytámogatás megszerzésében érintett RMDSZ-es körök akarják most magántulajdonba átvinni a komplexumot – ráadásul jelentősen áron alul megszerezve azt.

Hol a pénz?

Szilágyi Zsolt, az EMNP országos alelnöke hangsúlyozta: a megítélt magyarországi támogatás 320 millió forint volt, a mára kiírt árverésen azonban csupán pár tízmillió forintnak megfelelő összegre értékelték az épületkomplexumot. „Hol van tehát a különbözet? Hová tűnt 264 millió forint?” – tette fel a kérdést Szilágyi Zsolt. Hozzátette: „Az Ady Központ projektfelelőse Lakatos Péter volt, aki tehát elmulasztotta az adót befizetni az épületkomplexumra, mégis éppen ő került az RMDSZ képviseletében a Számvevőszék vezetőtanácsába, amely az adóügyeket felügyeli. Hogy lehet ez? Szabó Ödön azt nyilatkozta, nem tudtak a tartozásról, azért nem fizették be. Ezzel ellentétben az önkormányzatban markánsan jelen vannak, akkoriban alpolgármesterük is volt, lehetetlen tehát, hogy ne tudtak volna az adóhátralékról.” Az EMNP azt gyanítja, szándékosan nem fizettek, most pedig, hogy az önkormányzat elárverezi az ingatlant, még meg is próbálják azt a saját magántulajdonukba átjátszani. Szerkesztőségünknek Szilágyi Zsolt így magyarázta a hátteret: „Amennyiben ugyanis az első árverésre nem jelentkezik vevő, az egész komplexum értéke 25 százalékkal csökken, a második esetleges ilyen esetben pedig még olcsóbb lesz a vételár. Ráadásul pár napja éppen Váradon tárgyalt Markó Béla, Bajnai Gordon, Kovács László és Kuncze Gábor. Vajon mi volt ennek a célja? Összefügghet azzal, hogy – miután majd lecsökken a vételár – bárki jöhet, akár magánszemély, akár alapítvány vagy cég, s megveheti az egészet”. Felmerült, hogy az EMNP megpróbálja-e megvenni a komplexumot, de válaszukban jelezték, hogy pénzük se lenne rá, és szükségük sincs rá – viszont panamát sejtenek, ezért tovább követik az ügyet.

Szilágyi Zsolt szorgalmazta: „A hiányzó 264 millió forinttal számoljon el Kiss Sándor, Szabó Ödön, Biró Rozália és Lakatos Péter! Tudni akarjuk, mennyi volt végül a soha be nem fejezett komplexum építési költsége, és azt is, hogy hol van a különbözet”.

Csomortányi István, az EMNP partiumi szervezési igazgatója a tájékoztatón azt mondta: „Egyébként sem ez az első gyanús ügylete a Szabó-Kiss-Biró-Lakatos csoportnak. Itt van például a váradi Léda-ház ügye, amelynek kapcsán még most is zajlik az ANI vizsgálata Biró Rozália ellen”. Zatykó Gyula, az EMNP partiumi régióelnöke is az Ady Központ ügyének tisztázását kérte számon. Mindhárman jelezték egyébként, hogy nyomon követik a fejleményeket.

Magyarországi vizsgálat

Szerkesztőségünk nevében felvetettük Szilágyi Zsoltnak, hogy az EMNP védnöke, Tőkés László már régebben szorgalmazta, hogy a magyarországi elszámoltatási kormánybiztos terjessze ki vizsgálatait romániai magyar vonzatú ügyekre is, s ezek között konkrétan nevesítette a váradi Ady Központét. Azt kérdeztük, mi a helyzet tehát ezzel a vizsgálattal. Szilágyi Zsolt elmondta: „Még nem ismerjük a vizsgálódás eredményét, de a folyamat tart. Annyi már egyértelmű, hogy a központra vonatkozó eredeti magyar kormánydöntés és céljai nem valósultak meg”. Az is felmerült kérdésként, miért akarná most magántulajdonba átjátszani az RMDSZ-es csoport a komplexumot, az árverés révén. Az EMNP-sek szerint „a céljuk nem egyértelmű, de mivel a központ környékén jelentős fejlesztések várhatóak, a létesítmény értéke is nagyot fog ugrani rövidesen, ez lehet az ok”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!