ERDON Helyi hírek

2012.10.11. 12:23

Festői Bihar fotókiállítás és díjátadó

A Festői Bihar Országos Fotószalon díjátadóját és a szalonra érkezett munkákból összeállított kiállítás megnyitóját tartották meg október 10-én a nagyváradi Euro Foto Art Galériában.

A Festői Bihar Országos Fotószalon díjátadóját és a szalonra érkezett munkákból összeállított kiállítás megnyitóját tartották meg október 10-én a nagyváradi Euro Foto Art Galériában.

Bihar megye szebbnél szebb tájait mutatják be azok a fotók, amelyek a nemzetközi részvételű Festői Bihar Országos Fotószalonra érkeztek, amelyet a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület és a Bihar Megyei Kultúrális és Örökségvédelmi Központ (CJCPCT) szervezett meg közösen. Fotókat küldtek Szlovákiából, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából és Magyarországról. A zsűri a 261 beküldött munkából 101-et választott ki, melyeket két kategóriában értékelt. A díjazott munkák mellett a fotószalon kiállításán a többi elfogadott képet is meg lehet tekinteni. Szerda délután tartották meg a tárlatnyitót, amelyen a díjazottak mellett számos érdeklődő részt vett.

Tóth István fotóművész elmondta, hogy az örökségvédelmi központtal kötött partnerségi megállapodás értelmében a továbbiakban is szerveznek majd közös szalonokat. Elmondta, hogy a Festői Bihar szalonra az ismert váradi fotóművészek mellett mások is, például a legutóbbi fotókurzus résztvevői is részt vettek. Radu Pavel az örökségvédelmi központ igazgatója köszönetét fejezte ki a fotóművészeknek, amiért megmutatták Bihar megye szépségeit.

Díjátadó

Biró Rozália nagyváradi helyi tanácsos, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője örömét fejezte ki, amiért a fotóművészek arra használják tehetségüket, hogy megmutassák a szépet a váradi lakosoknak. „Ez a 100 fotó is bizonyítja, hogy érdemes itt élnünk Bihar megyében és nem máshol”-tette hozzá. Ramona Novicov műkritikus az eseményt úgy jellemezte, mint egy csodás találkozás a művészet nevében. Elmondta, hogy nehéz volt a zsűrizés, több szempontból értékelték a képeket és ezután hoztak döntést. A beszédeket követte a díjátadás. A fekete-fehér képek kategóriájában első helyezett lett Gavril Mertz (Nagyvárad) Biharfüred 3 című alkotásáért, második lett Claudiu Szabó EFIAP (Nagyvárad) Az archívumból című munkájáért, míg harmadik helyezet ért Cristian Cacuci (Nagyvárad) Felderítés című fotója. Színes fényképek kategóriájában első lett Dezső László AFIAP (Gyergyószentmiklós) Tavirózsa című alkotásával, második díjat kapott Christian Filipescu (Belényes) Bihari hegyek című munkájáért, és harmadik lett Cristian Cacuci Meziad című fotójával. Az eseményen Bozsódi Beáta gordonkaművész és Thurzó Sándor József brácsaművész zenélt. A fotókból nyílt kiállítás november 1-ig tekinthető meg az Euro Foto Art Galériában 8-19 óra között. A belépés ingyenes.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!