ERDON Helyi hírek

2012.10.30. 12:18

Alternatív energiaforrásokat kutattak

Végéhez közeledik a megújuló energiaforrások hatékony felhasználására irányuló, határon átnyúló projekt. A Nagyváradi Egyetem könyvtárában tudományos ülésszakot szerveztek a témában.

Végéhez közeledik a megújuló energiaforrások hatékony felhasználására irányuló, határon átnyúló projekt. A Nagyváradi Egyetem könyvtárában tudományos ülésszakot szerveztek a témában.

 

A Hozzájárulások a Megújuló Energiaforrások Hatékony Felhasználására Bihar és Hajdú-Bihar megyékben elnevezésű projekt tavaly márciusban kezdődött el és idén, december végén ér véget; maga a pályázás viszont jóval régebbi keletű, hangzott el többek között a tegnapi ülésszak megnyitóján. Amint Bittenbinder Mária tudományos titkártól megtudtuk, a főpályázó a Nagyváradi Egyetem volt, partnere pedig a Debreceni Egyetem.

Kísérleti modell

Az együttműködés meghozta gyümölcsét: a felek megismerték egymást és már más közös projekteket is terveznek, s persze nem utolsó sorban értékes kutatási berendezéseket vásároltak, tanulmányokat készítettek az alternatív energia felhasználási lehetőségeiről. A Nagyváradi Egyetem geotermális központjának épületére napelemeket szereltek, melyek az éjszakai világítást biztosítják, ezenkívül többek között létrehoztak egy kísérleti modellt, mely a geotermális energiát árammá változtatja. Ezt a jelenlévők meg is tekinthették a szünetben.

A keddi rendezvényen Monica Costea hazai projektmenedzser köszöntötte az egybegyűlteket, majd Constantin Bungău, a Nagyvárdi Egyetem rektora hangsúlyozta ki a projekt jelentőségét; a továbbiakban felszólalt Sorin Curilă, az egyetemi szenátus elnöke, Daniel Trip dékánhelyettes, valamint Andra Lazăr dékánhelyettes.

Folytatni szeretnék

Csorba Péter magyarországi projektmenedzser, a Debreceni Egyetem professzora elmondta: biztos abban, hogy most több a válaszra váró kérdés, mint két évvel ezelőtt, amikor elkezdődött a projekt, de ugyanakkor abban is, hogy a Nagyváradi Egyetem egy olyan partner intézmény, amellyel tovább szeretnének együttműködni, hiszen az eltelt időszak alatt bebizonyosodott, hogy hasonlóképpen gondolkodnak. Arra is kitért: akkor fognak leginkább örülni, ha olyan projekteket nyernek meg, amelyekkel folytatni tudják az elkezdett kutatási munkát – s keresni fogják a lehetőségeket a 2014-ben induló új uniós pályázati programon belül is.

A későbbiek során Monica Costea mutatta be a projektet, s köszöntötte mindazokat, akik közreműködtek benne. Elmondta: sikerként könyvelik el, hogy a budapesti székhelyű közös műszaki titkárság ezt a projektet is előterjesztette a jó gyakorlat példájaként, elismerés végett.

Az eltelt időszak alatt többek között egy kompakt hőállomás készült a Váradi Egyetemen, hőcserélővel és hőszivattyúval, s kutatásokat végeztek a geotermális szennyvíz lépcsőzetes felhasználásának lehetőségéről. A szélerőt is bevizsgálták – ezzel kapcsolatban arra a következtetésre jutottak, hogy bár a szélerősség növekvő tendenciát mutat térségünkben, mégsem éri el azt az értéket, mely megfelelővé tenné arra, hogy szélerőművekkel hasznosítsák.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!