ERDON Helyi hírek

2012.10.17. 13:18

Aggódó állatvédők a bíróságon

Továbbra is hangoztatja a nagyváradi önkormányzat, hogy nem a kóbor kutyák lemészárlása a cél – ennek ellenére szerdán néhány állatvédő a bíróságon próbált nyomást gyakorolni.

Továbbra is hangoztatja a nagyváradi önkormányzat, hogy nem a kóbor kutyák lemészárlása a cél – ennek ellenére szerdán néhány állatvédő a bíróságon próbált nyomást gyakorolni.

 

Ítélethirdetésre lehetett számítani szerdán a Bihar megyei Bíróságon abban a perben, amelynek során felperesként az Állatvédők Országos Föderációja próbálta elérni, hogy a váradi önkormányzat függessze fel a kóbor kutyákkal kapcsolatos határozatának gyakorlatba ültetését. Ebből a célból alperesként hívták bírák elé a Nagyváradi Helyi Tanácsot, illetve személyesen Ilie Bolojan polgármestert is.

A szerdára esedékes határozathozatal előtt a Facebookon felhívást köröztettek az SOS Dogs nevében: azt kérték, hogy akik nem értenek egyet az augusztusban elfogadott helyi tanácsi határozattal (amely a kóbor kutyák ügyének komplex rendezésére vonatkozik), menjenek el a bíróságra, úgymond jelenlétükkel erősítve azt az oldalt, amely elveti a határozatot. A felhívás szerint egyszerű megfigyelőkként várták a bíróságra az érintetteket.

Kevesen

A szervezők szerint tegnap 9–14 óra között volt várható az ítélet ismertetése. Néhányan már reggel megjelentek a bíróság épületében. A testület szóvivője elmondta: megítélése szerint körülbelül csak tízen lehettek. „Közülük néhányan az előcsarnokban interjúkat adtak két tévéadónak, nem sokkal később pedig távoztak” – mondta a szóvivő. Hozzátette: szervezetten végül nem mentek be az ülésterembe a tárgyalásra, „bár meglehet, hogy magánemberként egyikük-másikuk végül beült oda”. Incidens nem történt, az őrszolgálat képviselői szerint semmilyen engedélyezetlen demonstrációt nem tűrtek volna el egyébként sem.

Mint ismeretes, a váradi önkormányzat döntése alapján szeptember 1-től a helyi közterület felügyelet (ADP) vette át a kóbor kutyák ügyének adminisztrációját az SOS Dogs-tól. Egyesek részéről ez is tiltakozást váltott ki, illetve azt is kifogásolták, hogy szerintük az önkormányzat a kóbor kutyák lemészárlására készül. A város vezetése ezt többször cáfolta, végül azt a részt is kivették a határozat szövegéből, amely szerint hét napot várnának egy-egy menhelyre került kutya esetében, hogy gazdára találjon, utána pedig akár el is altathatják az állatot. A megyeszékhely irányítói a Prefektúrának is megerősítették: az elaltatás természetesen csak a legvégső megoldásként jön szóba, az ebeket a lehető leghosszabb ideig tartják a menhelyen.

Egyébként már jeleztük: a Prefektúra is áttanulmányozta a Helyi Tanács szóban forgó határozatát, úgy ítélte meg, hogy az teljesen törvényes, így életbe léphet.

Az Állatvédők Országos Föderációja által indított perben egyébként végül nem született döntés szerdán. Az ítélethirdetést október 24-re halasztották.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!