ERDON Helyi hírek

2012.10.18. 12:31

7 fiatal filmrendező 5 országból

A Comedy Cluj (Nemzetközi Vígjátékfesztivál) a maga nemében figyelemre méltó újdonsággal rukkolt ki. Sajtótájékoztatón mutatott be 7 fiatal filmrendezőt 5 országból.

A Comedy Cluj (Nemzetközi Vígjátékfesztivál) a maga nemében figyelemre méltó újdonsággal rukkolt ki. Sajtótájékoztatón mutatott be 7 fiatal filmrendezőt 5 országból.

 

Bemutatkozási sorrendben: Inese Verina (Lettország) Danne Baker (Hollandia), Amos Naim és Or Kantor (Izrael), Sofia Flores Basco és Carolina Carillo, Argentínából, Victoria Beltram (Spanyolország). Mindenikükre jellemző fiatalságuk, tenni vágyásuk a filmek világában, magabiztosságuk, a bizonyítási szándék. Ami számomra azért érdekes, mert mindenikük másképp gondolkodik, köszönhetően annak a háttérnek, amelyből jönnek. Talán ezért sajnálatos, hogy az eseményt szervezők nem éltek azzal az alkalommal, hogy egy vagy két hazai filmszakon tanuló diákot is felkérjenek a tulajdonképpeni panelbeszélgetésre. Ha ezt megteszik, akkor talán még érdekesebbé és még izgalmasabbá válhatott volna ez az egyébként is érdekes elgondolás. A fiatalok nagy erénye szókimondó őszinteségük, amely valószínű munkájukban is tükröződhet.

Az elmondottakból kiderült, vannak országok, ahol tudatosan segítik a filmművészet kibontakozását, mint például Izrael. Máshol, mint az északi államokban, Hollandia és Lettország, pályázni kell a pénzekért, ha lehet az Európai Uniónál, ha nem, akkor meg kell találni a megfelelő szponzorokat. Talán meg említeném Inese Verinat (Lettország), mint diák havonta 100 eurót kap. Ebből kell megélnie. Az iskoláztatás nagyjából ingyenes, de az összeg nem elég, ezért kénytelen pályázni. Ennek következtében, évente, ha két filmet forgatnak az országban.

Ezzel szemben Hollandiában, a jóléti országok élmezőnyében, a filmkészítésre szükséges összeget a Film Alapon keresztül kapják meg. A civil szféra, ezzel a problémával, nem nagyon foglalkozik.

Az óceánon túl, Argentínában érződik a Los Angelesi gondolkodás hatása. Az Argentin Filmművészeti Intézetnek köszönhetően ösztöndíjban részesülnek. Ebből állják a szaktanároktól kapott tanácsokért járó költségeket.

Alkotásukat szakembereknek kell elbírálni, és ők azok, akik a végső szót kimondják.

Talán ennyiből is láthatjuk, a filmvilága éli színes életét, attól függetlenül, hogy ki, hogyan gondolkodik, mert a film nyelve nemzetközi. A téma az, amely döntő és a gondolatot ébresztő cselekménye.

A mostani palánták felnőnek, és valószínű az eljövendőkben munkáikkal is találkozni fogunk. Ezt a gondolatsort támasztja alá a Comedy Cluj (Nemzetközi Vígjátékfesztivál).

35 országból származó 130 alkotást vetítenek a Florin Piersic, a Győzelem Filmszínházakban, a TIFF Ház nagytermében, Tranzit Házban és a Klausenburg Café-ban.

Csomafáy Ferenc

Címkék#Comedy Cluj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!