ERDON Helyi hírek

2012.09.09. 17:38

Új, életmentő felszerelések

Csaknem egymillió euró értékű orvosi műszereket kapott a Megyei Kórház és a félixfürdői rehabilitációs kórház egy határon átnyúló uniós projekten belül.

Csaknem egymillió euró értékű orvosi műszereket kapott a Megyei Kórház és a félixfürdői rehabilitációs kórház egy határon átnyúló uniós projekten belül.

 

Pénteken magyarországi orvosokat látott vendégül a Bihar megyei Sürgősségi Klinika: az egészségügyi intézmény munkatársai a debreceni Kenézy Kórház orvosaival olyan ortopédiai műtétekről készült felvételeket tekintettek meg, melyeket az újonnan kapott felszerelések igénybevételével hajtottak végre. Később meg is beszélték a műtétek részleteit.

Műszerek

A délelőtt folyamán sajtótájékoztatón számoltak be a Biharmed elnevezésű projekt részleteiről, az eredményekről. Dr. Carmen Pantiş, a Megyei Kórház projektmenedzsere elmondta: az idén kapott felszereléseknek köszönhetően a komplikáltabb eseteket sem kell már Kolozsvárra, vagy Debrecenbe szállítani, a szükséges vizsgálatokat helyben is el tudják végezni. Az ortopédiai műtőasztal önmagában ugyan nem elégséges, de az első lépés ahhoz, hogy gerincműtéteket is elvégezhessenek Váradon. A C-karú röntgenkészülék az ortopéd orvosok számára felbecsülhetetlen értékű, mivel gyors és pontos felvételeket lehet készíteni a problémás területről. A csontsűrűség mérő készülék szintén fontos, mivel a csontritkulást lehet vele diagnosztizálni, a korszerű CT-berendezésnek köszönhetően pedig életbevágóan fontos vizsgálatok végezhetőek el gyorsan és helyben – mint mondta, volt idő, amikor páciensek életüket vesztették, miközben más klinikákra szállították őket a vizsgálatok elvégzése végett. „Jelenleg a Megyei Kórházban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy két komputertomográf működik, tehát a sürgős eseteket mindig el tudjuk látni” – mondta a projektmenedzser.

Fontos a kommunikáció

Nem utolsó sorban egy speciális kommunikációs rendszert is beszereztek szintén a projekten belül, mely lehetővé teszi a specifikus kommunikációt a résztvevő Bihar és Hajdú-Bihar megyei egészségügyi intézmények között.

Szafkó Tamás, a projekt magyarországi menedzsere elmondta: az magrezonanciás (MRI) berendezésnek köszönhetően csökkenni fog a vizsgálat miatti várakozási idő a Hajdú-Bihar megyei kórházban. Kiemelte a modern kommunikációs rendszer fontosságát is: mint mondta, fontos a folyamatos tapasztalatcsere, az együttműködés, a lehetőség arra, hogy az orvosok tanácsot kérjenek egymástól.

Ramona Suciu, a félixfürdői kórház projektmenedzsere kihangsúlyozta a projekten belül beszerzett LOKOMAT mozgásrehabilitációs eszköz szerepét. Ezt eddig félezer páciens vette igénybe ingyen és bérmentve. Felszólalt a továbbiakban dr. Németh Árpád, a Kenézy kórház orvosa, dr. Faragó György nagyváradi ortopéd főorvos, valamint a projektben szintén részt vevő Megyei Tanács részéről Kecskés Mónika projektmenedzser. Mint megtudtuk, Nagyváradon az új CT-t mintegy két hónapja helyezték működésbe, a többi felszerelést pedig hét hete.

Igénybe vehető

Később meg is mutatták a modern berendezéseket. Mint kiderült, a csontsűrűség mérőt 20 lej ellenében bárki igénybe veheti, akinek szüksége van erre a vizsgálatra és ezt orvosi küldőcédulával tudja igazolni. Előjegyzéseket az 118, vagy a 240 melléken fogadnak.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!