ERDON Helyi hírek

2012.09.05. 13:39

Taxisokat ellenőrzött a rendőrség

Hétvégéig ellenőrző akciókat hajtanak végre a közúti rendőrség munkatársai a város különböző területein. Ezúttal a taxisokat ellenőrzik.

Hétvégéig ellenőrző akciókat hajtanak végre a közúti rendőrség munkatársai a város különböző területein. Ezúttal a taxisokat ellenőrzik.

Szeptember 1–7. között folyamatosan ellenőrzik a taxisokat Nagyvárad több területén. Szerdán egy hasonló akció során a Dacia sugárúton több taxist is megállítottak a közúti rendőrség munkatársai. Néhányan viszont tudomást szereztek az akcióról, ezért a taximegállóban kocsijukat hátrahagyva elmentek a helyszínről. A papírok és egyéb hiányosságok hatékony ellenőrzéséért az akcióban a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal (OPC), a Bihar megyei Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) és az Országos Mérésügyi Hivatal munkatársai is részt vettek. Az összehangolt vizsgálat során nem csak az iratokat, engedélyeket, biztosításokat, taxiórákat és a számlázást, a díjszabások helyes kifüggesztését, a gépjárművek gumiabroncsán a bordázat ellenőrizték, hanem a sofőrök öltözékét, az autó higiéniáját és a csomagtartókat is. Az autók műszaki vizsgálatára az ellenőrzést követő napon került sor.

Főbb hiányosságok

Bejan Traian, a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal igazgatója elmondta, hogy az ellenőrzések során szinte minden esetben a díjszabások helytelenek. „Szinte mindenkinél fel van tüntetve az éjszakai díjszabás, viszont egy ugyanannyi mint a nappali, így amíg nincs eltérés az éjjeli és nappali tarifák között, addig csak azt kell feltüntessék, hogy a városon belül- és kívül milyen díjszabással dolgoznak”. Egyéb problémák: az autó belsejében egyáltalán vagy nem látható helyre volt kifüggesztve a díjszabási táblázat és az igazolvány, a lámpák nem működtek, a csomagtartóban nem volt hely az utasok esetleges csomagjainak, nem megfelelő öltözetben dolgoztak a sofőrök, de volt olyan taxis is akinek hiányzott az utas- és csomagbiztosítása. A kisebb kihágásokért a taxisok 100-500 lej közötti büntetésre számíthatnak, de súlyosabb hibák észlelése esetén 1000–10 000 lejig is felmehet a büntetés.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!