ERDON Helyi hírek

2012.09.10. 11:55

OSTIF: színházi csemegék sora

Egyre nagyobb szabású lesz a Nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválja. A rendezvény idén szeptember 23–30. között zajlik majd, és sok érdekességet ígér a publikumnak. Nem csak színdarabokat.

Egyre nagyobb szabású lesz a Nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválja. A rendezvény idén szeptember 23–30. között zajlik majd, és sok érdekességet ígér a publikumnak. Nem csak színdarabokat.

 

Évről évre fejlődik, s mind összetettebbé válik az a rendezvénysorozat, amely a Rövid Dráma Hetéből nőtt ki Nagyváradon. Immár a Rövid Dráma Nemzetközi Fesztiváljának hívják (Oradea Short Theatre International Festival – OSTIF), és nem csak sokféle színi élményt kínál. Az idei OSTIF előkészítése gőzerővel zajlik, de a program már összeállt. Ezt ismertették tegnap a szervezők a váradi színházban.

Kocsmától remizig

Szeptember 23–30. között összesen 9 helyszínen várja majd a közönséget az OSTIF. Az előadások a kőszínházban, az Arcadiában, az Arcadia új kistermében, a Szakszervezetek Művelődési Házában, a régi malomban, a Moszkva Kávézóban, a Hanul cu Noroc és a Stage vendéglátó-helyeken lesznek, de például a villamos remiz is otthont ad majd egy bemutatónak. Összesen 38 színdarabot adnak majd elő, romániai, magyarországi, szlovákiai, ausztriai és moldovai társulatok. A legfontosabb persze maga a részletes program – ez a www.ostif.ro honlapon lesz elérhető hamarosan. A jegyek már kaphatóak a biletmaster.ro-n, de a helyszíneken is lehet majd belépőt váltani. Az árak 70–15 lej között váltakoznak.

Idén mobilszínpadot is felállítanak a szervezők, a Kelly’s Irish Pub és az Ady líceum közötti részen. E színpadon a fesztivál teljes időtartama alatt koncertek lesznek minden este 20 órától, illetve az orosz film minifesztiválja is itt zajlik majd, a vetítések 21.30-kor kezdődnek. Ami az OSTIF színházi programját illeti, a legtöbb darab román nyelven lesz, de érkezik például Szarvasról a Cervinus Teátrum, Temesvárról a Csiky Gergely Társulat, s kvázi házigazdaként a Szigligeti Társulat sem marad ki a programból. A legkatarktikusabb élményeket azok várhatják, akik szeretik a modern színházat, az ilyen jellegű darabokat, illetve a nem konvencionális megoldásokat.

Daniel Vulcu, a Regina Maria Társulat vezetője, az OSTIF-csapat koordinátora elmondta: idén több mint 200 ezer lejes költségvetésből dolgoznak, de jelen pillanatban is szponzorokat keresnek még. Ugyanakkor a bukaresti szaktárca is támogatja sz OSTIF-ot, mégpedig az elérhető céltámogatás maximumával: az Országos Kulturális Alap (Administraţia Fondului Cultural Naţional) révén 35.000 lejt kaptak.

Az OSTIF már most Románia legnagyobb ilyen rendezvényének számít, a hasonló Nagyszebenivel együtt. Vulcu tárgyalt a szakminiszterrel is, s mint mondta, tovább építkeznek: folytatni akarják azt a hagyományt, amely szerint évről évre nagyobb, összetettebb, színesebb lesz a Nagyváradi Rövid Dráma Nemzetközi Fesztiválja.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!