ERDON Helyi hírek

2012.09.04. 15:22

Nem a fúratok apasztják a termálvíz-tavat

A Bihar megyei prefektúra által felállított ideiglenes szakbizottság mindössze hat olyan termálvíz-furatot talált Szentmárton körzetében, amelyek nem feleltek meg minden jogi követelménynek.

A Bihar megyei prefektúra által felállított ideiglenes szakbizottság mindössze hat olyan termálvíz-furatot talált Szentmárton körzetében, amelyek nem feleltek meg minden jogi követelménynek.

 

Az ellenőrzés előzménye az, hogy drasztikusan apadni kezdett a püspökfürdői termálvizes tavacska, és mind a sajtó, mind az illetékes hatóságok, és a szakemberek is azt feltételezték, hogy az apadás a környéken túlságosan elszaporodott termálvíz-fúrásoknak tudható be. Ezért a prefektúra egy bizottság létrehozását kezdeményezte, melyben a prefektúra embere mellett helyet kapott Szentmárton polgármesteri hivatala, a Környezetvédelmi Ügynökség, az Ásványkincsek Országos Ügynöksége és a Környezetvédelmi Hatóság és a rendőrség képviselője is. Ez a bizottság augusztus 17-30. között összesen 161 helyszínt ellenőrzött, főként hoteleket, panziókat, vendéglátóipari egységeket, valamint olyan magánszemélyeket, akik fürdőmedencével rendelkeznek, 38 ellenőrizendő magán- vagy jogi személyt az ellenőrzés időpontjában nem találtak otthon, így ezeket egy későbbi időpontban fogják vizsgálni.

Kevés rendellenesség

Az ellenőrzés eredményeit kedden ismertette Claudiu Pop prefektus az intézmény nagyváradi székhelyén. Pop elmondta, hogy Szentmártonban hét termálvíz-kitermelési övezet van. A Turism Felix cégnek 48 termálvíz szolgáltatói szerződése van, az említett bizottság ezek közül tizenkettőt ellenőrzött. Az akció során mindössze négy cégnél és két magánszemélynél találtak rendellenességeket, és el is rendelték a kutak betömését. Egy esetben eleget tettek a felszólításnak, két esetben a betömési határidő halasztását kérték, az egyik magánszemély beperelte az Ásványkincsek Országos Ügynökségét, míg az egyik cég semmilyen módon nem reagált a felszólításra. Problémák akadtak a félixfürdői kultúrházban is, amelynek alagsorában van egy termálvizes fúrat, amelyet nem lehet elzárni, így a termálvíz a Hidisel patakba folyik anélkül, hogy felhasználásra kerülne. A bizottság elrendelte a kút betömését, de a bérlő, azaz a nagyváradi önkormányzat azt kérte, hogy forduljanak a kút tulajdonosához, mert ők bérlőként nem tudnak eleget tenni a felszólításnak. Claudiu Pop hozzátette, hogy meg kell várni, milyen hatása lesz ennek az intézkedés-sorozatnak a termálvizes tavacska vízhozamára: amennyiben nem javul a helyzet, akkor drasztikusabb eszközöket kell alkalmazni a tavacska megóvására, például racionalizálhatják a termálvíz-fogyasztást. Radu Miron az Ásványi Kincsek Országos Hatóságának képviselője a bizottságban a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagy valószínűséggel nem az emberi fogyasztás vezetett a tavacska apadásához, sokkal inkább az évtizedek óta tapasztalható, egyre keményebb szárazság, hiszen a tavacskában nem csak termálvíznek, de hideg esővíznek is lennie kell, jelenleg azonban egy csepp hideg víz sincs a tóban. Elhangzott továbbá, hogy a szárazság miatt a talajvíz szintje az elmúlt években egy méterrel lejjebb süllyedt, ami szintén kihat a tavacska vízszintjére.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!