ERDON Helyi hírek

2012.09.04. 15:18

Ne legyen eb póráz nélkül

Nagyvárad- Kedd délelőtt az SOS Dogs Alapítványtól szeptember 1-től átvett várad-őssi kutyamenhelyen tartott sajtótájékoztatót Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) vezérigazgatója.

Nagyvárad- Kedd délelőtt az SOS Dogs Alapítványtól szeptember 1-től átvett várad-őssi kutyamenhelyen tartott sajtótájékoztatót Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) vezérigazgatója.

 

Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) vezérigazgatója elmondta: azért szervezett helyszíni sajtótájékoztatót, hogy megmutassa, milyen állapotban van jelenleg a kóbor kutyák váradi telephelye és szándékában áll hat hónap múlva is meghívni a médiaorgánumok munkatársait, hogy lássák, milyen lett a menhely az intézmény által eszközölt befektetéseknek köszönhetően. Hangsúlyozta: a szeptember 1-jei átvételkor 168 eb volt a létesítményben, és az ADP-nek, illetve az önkormányzatnak sem áll szándékában, hogy elaltassa az állatokat, hanem azt akarják elérni, hogy a lakosság biztonságban érezze magát, és a kóbor kutyáknak megfelelő életkörülményeket garantáljanak.

A jövőben megvalósítandó projektek közül kiemelte az általános nagytakarítást, a burjánok eltávolítását, és a ketrecek korszerűsítését úgy, hogy a kutyáknak legyen élelme és vize. Ugyanakkor a bejárat előtti részt állítólag kibővítik egészen az úttestig, a baloldalon parkolóhelyeket alakítanak ki, a jobboldalon pedig egy parkocskát, ahol mindazok, akik örökbe akarnak fogadni, vagy játszani szeretnének a kóbor kutyákkal, esetleg csupán meglátogatják őket, megtehetik ezt.

Szombatonként 10-14 óra nyílt napot szerveznek a létesítményben, ahol az állatvédők, illetve az örökbe fogadók megtekinthetik négylábú kedvenceiket. Az első ilyen alkalomra valószínűleg szeptember 8-án kerül sor. Hamarosan két telefonvonalat is azok rendelkezésére bocsátanak, akik agresszív kóbor kutyákkal találkoznak, és azt szeretnék, hogy befogják ezeket. Amúgy egy olyan kutyának az örökbefogadása, amely már a menhely lakója, semmibe se kerül. Azokat az ebeket, melyeket ezután szednek össze, sterilizálnak, féregtelenítenek és oltanak be veszettség ellen, körülbelül 70 lejért majd adoptálni, mely összeg a felsorolt beavatkozások költségeit fedezi. A múlt héten elfogadott tanácsi határozat ugyanakkor egy olyan cikkelyt is tartalmaz, hogy úgy is örökbe lehet fogadni kutyát, hogy a „szülő” nem viszi haza az ebet, hanem a menhelyen hagyja. Ebben az esetben az egyetlen alkalommal törlesztett 70 lej mellett havonta 80 lejt is kell fizetni a nevelésért, illetve gondozásért.

Eutanázia

A befektetéseket saját erőforrásból finanszírozzák majd, az év végéig hátralevő négy hónapra a költségvetésükben el vannak különítve összegek a személyzeti kiadásokra és az élelemre, 450 kutya számára. Szerinte Váradon jelenleg 350 kóbor eb van, nemrég pedig 407 kutya volt a menhelyen, most pedig 168, így ha befognak körülbelül még 230-300 négylábút, a büdzsét nem terhelik túl ezzel.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy azokat a kutyákat, melyeket összeszednek és nem jelentkezik értük senki, két nap után örökbe lehet majd fogadni, de ez nem jelenti azt, hogy rögtön elaltatják őket. Azt ígérte: az eutanáziát csak akkor alkalmazzák majd, ha az állatok betegek, öregek vagy agresszívek, az adott helyzetnek megfelelően. Úgy fogalmazott: nincs semmi kifogása az ellen, hogy egy kutya a menhelyeken élje le az életét késő öregkoráig, a fő céljuk pedig az, hogy Váradon egyetlen póráz nélküli kutya se sétáljon két éven belül. A távolabbi terveik közt szerepel még, hogy a beazonosításuk érdekében chipekkel lássák el a kutyákat, ezek darabja körülbelül 15 lejbe kerül, a leolvasó készüléké pedig 100 lej. Szerinte azonban a kutyák elszaporodása ezzel nem oldódik meg, ezért kéne sterilizálni őket, mert például az elmúlt három napban is befogtak már több kutyát, amelyeket a tulajdonosaik kidobtak. A létesítményben egyébként 11 alkalmazott dolgozik: az adminisztrátor, egy állat egészségügyi technikus, egy állatorvos, két sofőr és hat állatgondozó. Liviu Andrica ugyanakkor azt is bejelentette: a nyilvántartásaik átláthatóak lesznek, bárki megtudhatja majd, hogy hány kutya van éppen a menhelyen, hányat fogadtak örökbe, altattak el és hányért jöttek a gazdáik, valamint az az adat is mindenki számára elérhető lesz, hogy hány kóbor kutyát fogtak be, hol és mikor.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!